Siromašna kalorijama, a bogata šećerima, odlična je za punjenje snage i detoksifikaciju, a njena intenzivna ljubičasta boja dat će vam dodatni pogon!
I u najgorim uvjetima, juha od cikle podiže raspoloženje i duh. Zato nije nikakvo čudo da je najpoznatija verzija ove juhe ruski boršč, koji podrijetlo vuče iz hladne Ukrajine. Za pravi ruski okus u juhu se dodaje i malo votke. Može se pripremati s kupusom, mesom (preporučamo govedinu!), ali i vegetarijanski. Kalcij, željezo, vitamini A i C, folna kiselina, vlakna, minerali mangan i kalij samo su neki od vitalnih sastojaka kojima hranite svoje zdravlje ovom juhom. Mi vam donosimo verziju s egzotičnim pomakom!
Juha od cikle na grčki
Sastojci:
- Pola kile cikle srednje veličine
- Pola kile rajčica
- luk srednje veličine
- maslinovo ulje
- sok limuna
- pola litre jušnog temeljca (povrtni za vegetarijance)
- 125 grama grčkog feta sira
- češanj češnjaka
- papar
Postupak pripreme:
Rajčice prerežite na pola i postavite u tepsiju zajedno s nasjeckanim češnjakom. Polijte maslinovim uljem te pecite u pećnici 25-30 minuta na 190 stupnjeva, dok rajčice ne nabubre i smekšaju. Izvadite ih i uklonite koru i sjemenke. Luk ogulite i isjeckajte na sitno te izdinstajte na tavi, na maslinovom ulju. Kada luk smekša, dodajte izribane ili sitno narezane cikle te jušni temeljac na tavu i miješajte dok smjesa ne prokuha. Začinite i ostavite mješavinu da krčka još 10 minuta, odn. dok cikla ne omekša. Umiješajte rajčice i češnjak, dodajte limunovog soka (po želji) pa juhu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Izmrvite feta sir na površinu juhe pri serviranju.
Juhu možete poslužiti toplu, ali i hladnu, kao što se poslužuje originalni boršč.
Dobar tek!
Foto: Shutterstock
J. P.