Ova fina juha je idealna kad vam je potrebno nešto fino, a na brzaka. Nešto što će vas uspješno ugrijati nakon dugog zimskog dana.
E, pa baš tako je ovih dana na jugu. Bura nekako uvijek nađe način da utjera hladnoću u kosti pa se kasnije teško zgrijati. Ali iz iskustva vam mogu reći da je ova juha pravi lijek za to 🙂
Ja sam inače veliki ljubitelj juha i svakih par dana se juha nađe na mom jelovniku. Jednostavno organizam traži nešto ”na žlicu”, nešto lagano, a hranjivo.
Sastojci:
- 1/2 kg mrkve
- 3-4 manja krumpira
- 50 grama pancete
- 1 svježa rajčica (samo mesnati dio)
- 1 luk (srednje veličine)
- 1 litra povrtnog temeljca
- 2 žlice pirea od rajčica
- Svježi peršin
- Timijan
- Sol, papar
- Malo čilija u prahu
- 2 češnja češnjaka
- Maslinovo ulje
- Malo kiselog vrhnja
- Crni sezam (po želji)
Priprema:
1. Na maslinovom ulju dinstati krupno narezan luk, pancetu i mrkvu izrezanu na kockice. Kad se sve zastakli dodati češnjak i dinstati još par minuta, pazeći da češnjak ne dobije jaku boju već samo lagano omekša.
2. Dodati timijan, peršin, krumpir izrezan na kockice, rajčicu, čili, sol i papar i pire od rajčica.
3. Prekriti povrće temeljcem i kuhati pola sata do 45 minuta na laganoj vatri u polupokrivenoj posudi dok povrće ne omekša.
4. Kad su krumpir i mrkva mekani, štapnim mikserom sve dobro ispasirati. Poslužiti sa sitno nasjeckanim peršinom, crnim sezamom i malo kiselog vrhnja.
Ana Surać
Steamy, creamy…