Tikvice su omiljena mediteranska namirnica i predstavljaju sjajan izvor vitamina C i beta karotena.
Još uvijek smo službeno u zimskom razdoblju, a ova vas krepka juha može ugrijati te svojim mirisima odvesti na sunčani Mediteran. Superhrana tikvica sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C, što ju čini odličnim odabirom za zdravlje. Također, ovo zeleno povrće
sadrži beta karoten, a brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana
obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od
bolesti koronarnih arterija.
Sastojci (za dvije osobe):
- 500 grama tikvica
- veća glavica luka
- tri češnja češnjaka
- decilitar bijelog vina
- litra povrtnog temeljca
- jušna žlica maslaca
- 50 grama parmezana
- origano
Priprema:
1. Luk usitnite i prodinstajte na malo maslinovog ulja. Dodajte češnjak i kuhajte minutu. Tikvice operite i narežite na ploške debljine pola centimetra.
2. Luku dodajte tikvice i dinstajte deset minuta. Dodajte vino, a kada ono ispari popaprite, posolite i dodajte temeljac. Kuhajte u polupoklopljenoj posudi na laganoj vatri 20 minuta. Na kraju dodajte dvije jušne žlice origana (ili majčine dušice).
3. Štapnim mikserom povrće pretvorite u kašu. Ovisno o želji, tikvice možete ostaviti u grubljim komadima, što će juhi dati teksturu, ili ih možete u potpunosti samljeti u gusti pire.
4. Dodajte maslac i parmezan, pa dodatno grijte na laganoj vatri minutu ili dvije dok se ovi sastojci ne otope. Poslužite s malo posipanog parmezana i origana.
Najbolje od svega, ovu se juha može jesti topla ili hladna…
Dobar tek!
K. Pužar