Jednostavan recept za kruščiće i ideja za počastiti goste. Uz dodatke prema ukusu i trenutnom sadržaju hladnjaka, zalogajčići u kojima će svatko pronaći nešto za sebe.
Sastojci:
- 300 g integralnog brašna
- 150 g mljevenih oraha
- 300 g brašna za dizana tijesta
- 2,5 dcl mlijeka
- 2 žličice šećera
- 1 svježi kvasac
- 3 dcl mlake vode
- 1 dcl maslinovog ulja
- žlica soli
- pola žlice bijelog papra
- 100 g krupno nasjeckanih oraha
- 2 kiselkaste (npr. Grenny Smith) jabuke
- 1 žutanjak i malo mlijeka za premazivanje
Priprema:
Otopite kvasac u mlakom mlijeku sa 2 žličice šećera. Pomiješajte obje vrste brašna sa mljevenim orasima i solju, u sredinu ulijte rastopljeni kvasac, pa ostavite da naraste. Ulijte maslinovo ulje i dio pripremljene mlake vode i zamijesite tijesto.
Po potrebi dodajte još vode ili brašna, ovisno o tome učini li vam se tijesto premokro ili presuho. Ostavite ga na toplom da raste dok ne udvostruči obujam. Sad umiješajte bijeli papar, krupno sjeckane orahe i dvije jabuke narezane na kockice. Podijelite na 12 dijelova ( bilo bi idealno kada biste imali male kalupiće za kruh i pecivo, ali i obične rukom formirane štruce će biti jednako dobre. ), premijesite svaku lopticu posebno, tako je lakše i mijesiti i formirajte male kruščiće, pa ih poslažite na pleh ili napravite jedan veliki, ali onda prema tome procijenite i vrijeme pečenja.
Ponovo ostavite da kruščići udvostruče obujam, premažite žutanjkom razmućenim sa malo mlijeka i stavite peći 15-20 minuta na 200 °C.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen