Sastojci:
Tijesto: (kalup promjera 23 cm)
- 100 g
glatkog brašna - 50 g
mljevenih badema - 50 g
krupno sjeckanih badema - 70g maslaca
- malo soli
- 50 g
šećera u prahu - ribana korica 1 limuna
Krema od vanilije:
- 1 jaje
- 2 vrećice vanili šećera
- 100 ml vrhnja za šlag
- 1 čajna žličica Gustina
- ½ mahune vanilije
- 2 žlice arome vanilije
Nadjev od borovnica:
- 500 g
borovnica - 50 g
šećera - sok 1 limuna
- 1 jušna žlica Gustina
– 2 žlice badema narezanih na
listiće
Priprema:
Tijesto:
Pomiješajte
brašno, šećer, sol, limunovu koricu i sitno mljevene bademe, dodajte maslac
narezan na listiće i zamijesite prhko tijesto. Na kraju umiješajte i krupno
sjeckane bademe. Ako je tijesto jako mekano, ostavite ga kratko vrijeme (
15-tak minuta) u hladnjaku da ga možete razvaljati ili ga odmah utisnite u
kalup za pitu, nabockajte vilicom pa ostavite 15-tak minuta u zamrzivaču.
Pećnicu zagrijte na maksimum.
Krema od vanilije:
Jaje
izmiksajte sa vanili šećerom, dodajte Gustin i aromu vanilije. ½ mahune
vanilije prokuhajte u vrhnju za šlag. Kad zavrije izvadite mahunu, ostružite
sjemenke i dodajte u vrhnje, maknite vrhnje s vatre, pa neprestano miješajući
ulijte smjesu jaja. Sasvim kratko vratite na vatru da se počne zgušnjavati, a
onda ostavite sa strane da se malo ohladi.
Nadjev od borovnica:
Polovicu
količine borovnica pomiješajte sa šećerom, gustinom i limunovim sokom i kuhajte
na srednje jako vatri neprestano miješajući dok se ne počne zgušnjavati.
Ostavite sa strane.
U
kalup koji ste izvadili iz zamrzivača ulijte smjesu jaja, pa pecite, prethodno
smanjivši temperaturu na 200° C 20-tak minuta. Izvadite, ulijte nadjev od
borovnica, pa pecite još slijedećih 5-7 minuta.
Izvadite
i ostavite da se ohladi. Na ohlađenu pitu poslažite preostalu polovicu svježih
borovnica, pospite lagano kristal šećerom i bademima narezanim na listiće.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen