Kao i ostale vrste luka, i poriluk ima prepoznatljiv i specifičan miris, a uzgaja se od davnina. Od svih vrsta luka najblaži je po okusu, nije ljut, nema jak miris i ne uzrokuje suzenje učiju.
Potrebni sastojci za tijesto
25 dag brašna
20 dag margarina
1 jaje
Za nadjev
sol
papar
1 kg poriluka
2 jaja
1 dl vrhnja
malo brašna
Priprema
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i malo hladne vode. Oblikujte kuglu i stavite u frižider. Očistite i operite poriluk i narežite na komadiće dugačke po 2 cm. Prokuhajte u blago posoljenoj vodi 5 minuta. Ostavite u cjedilu da se dobro ocijedi. Uključite pećnicu. Namastite i pobrašnite okrugli kalup. Popirjajte poriluk na malo maslaca ili margarina, pobrašnite, popržite i zalijte s malo vode u kojoj se kuhao poriluk. Razvaljajte tijesto, obložite njime dno i stjenku kalupa. U malo ohlađeni nadjev umiješajte smjesu vrhnja i jaja, posolite, popaprite. Uspite u tijesto i ispecite.
Ordinacija.hr