Dolaskom ljeta i naša prehrana i jelovnici se mijenjaju, pa nam i više odgovara i paše laganija hrana, a takav je i ovaj recept s punjenim i u pećnici zapečenim, sočnim i ukusnim oradama.
Orada,
komarča, lovrata ili čak još tridesetak imena (ovisno o kojem djelu hrvatske
obale se radi) krasi ovu, jednu od najukusnijih bijelih riba. Poslužite ju uz prilog po želji i obavezno uz čašu
dobrog vina. U slast!
Potrebni sastojci
4 svježe orade
1 i 1/2 dl maslinova ulja
3 veće glavice luka
2-3 režnja češnjaka
1 rajčica
1 crvena paprika
1 čili papričica
2 grančice ružmarina
sol, papar
2 žlice soka od limuna
Postupak
1. Orade operite i očistite. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
2. U tavi na malo maslinova ulja popržite sitno nasjeckanu glavicu luka i dva češnja češnjaka, pa dodajte na kockice nasjeckanu papriku, rajčicu i čili papričicu. Natrgajte iglice s grančica ružmarina, pa i njih dodajte u smjesu s paprikom. Propirjajte sve skupa 7-10 minuta dok paprika malo ne omekša. Začinite smjesu solju, paprom i na kraju malo limunova soka. Maknite s vatre.
3. Očišćene i pripremljene orade napunite pirjanim povrćem i čvrsto povežite kuhinjskim koncem. Obje strane ribe natrljajte solju i paprom i stavite u maslinovim uljem podlivenu vatrostalnu posudu. Ogulite dva luka jedan češanj češnjaka i narežite na četvrtine pa ih stavite u vatrostalnu posudu zajedno sa oradama. Stavite i grančicu ružmarina. Sve zajedno prekrijte alu folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 40-ak minuta, zatim maknite foliju i 10-ak minuta još dopecite. Ribu povremeno u toku pečenja okrenite. Poslužite toplo, ukrašeno začinskim biljem i uz prilog po želji.
Nada Duhović
Just good food