Obožavam sve inačice slanih i slatkih pita, na kraju krajeva – s jednom slatkom verzijom sam i pobijedila na natječaju ”Skuhaj ovo”.
Ovaj recept je nastao na principu: stavi u pitu ono što imaš u frižideru. Pa sam tako (ovaj put) iskombinirala domaću pancetu s mladom blitvom iz mog, zadarskog kraja; mladim lukom i svježim kravljim sirom koji sam dan ranije povoljno dobila od jedne dobre tete na Dolcu, koja mi je onda još u vrećicu utrpala i nekoliko domaćih jaja jer je radno vrijeme bilo pri kraju, a šteta da se dobra roba ne proda. Svi sretni i zadovoljni!
Za tijesto:
30 dag brašna (pola bijelog glatkog, pola integralnog)
- 20 dag maslaca
- žličica kiselog vrhnja
- dva žumanjka
- sol i papar po želji
Za nadjev:
- pola kg svježeg kravljeg sira
- 20 dag blitve
- 10 dag pancete
- dva mlada luka
- sol, papar
Za preljev:
- pola litre vrhnja
- tri jaja
- svježi timijan
- svježi peršin
Pomiješajte sol i brašno, dodajte maslac narezan na tanke listiće ili sitne kockice i rukama ga dobro umiješajte u brašno da dobijete mrvice. Uto dodajte dva žumanjka, jednu žličicu kiselog vrhnja i začinite po želji. Što brže umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Kalup za pitu namastite, malo pospite brašnom, razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup, dobro ga utisnite da vam ne ostanu mjehuri zraka i malo pobockajte tijesto vilicom ili čačkalicom na nekoliko mjesta.
Pecite ga 10-ak minuta na 180°C i pustite ga da se malo ohladi prije nego stavite nadjev. Listove blitve natrgajte na manje komade, kratko blanširajte i stavite u cijedilo da se ocijedi.
Pancetu tanko narežite i kratko popržite na suhoj tavi da postane hrskava. Na tijesto slažite blitvu, pancetu, narezani mladi luk i kravlji sir – ja volim ostaviti kravlji sir u većim komadima da se ”ne izgubi u piti” tokom pečenja. Ovako će sačuvati kremoznost i teksturu.
Izmiješajte pola litre vrhnja s tri jaja, dodajte u to malo soli i papra po želji, timijan i peršin i prelijte preko nadjeva. Pecite još otprilike pola sata na 180°C – 200°C, do zlatno žute boje.
Ana Surać
Steamy,
creamy…