Rolada od špinata odličan je i zdrav prilog jelima od bile koje vrste mesa, ali i kao samostalan obrok uz neku finu juhu ili salatu čini jedno fino, zdravo i ukusno jelo.
Privlačne je zelene boje, puna je vitamina i minerala, a uz sve to i brzo i jednostavno se priprema. Dakle drage i dragi moji, ako imate u vašim “frižiderima” ostataka šunke koje ne znate kako kvalitetno potrošiti, evo jedne dobre ideje…
Potrebni sastojci
350 g špinata
50 g mekog brašna
50 g oštrog brašna
2 žlice Gustina
2 režnja češnjaka
prstohvat soli
malo papra
5 jaja
15 dkg prešane pravokutne šunke
malo maslaca
Postupak
1. Špinat dobro operite pod mlazom tekuće vode, procijedite ga i osušite. Potom listove zarolajte i oštrim nožem narežite na tanke trakice. Obje vrste brašna i Gustin pomiješajte. Češnjak sitno nasjeckajte. Jaja odvojite. Bjelanjke smiksajte s malo soli u čvrst snijeg. Žutanjcima dodajte usitnjen češnjak, prstohvat soli i popaprite. Dodajte im pomiješano brašno i Gustin, a da bi razrahlili smjesu dodajte malo snijega od bjelanjaka. Izmjenično dalje u smjesu od jaja umiješajte trakice špinata i tučene bjelanjke. Sve dobro izmiješajte.
2. Pećnicu zagrijte na 160 °C. Lim od pećnice obložite papirom za pečenje te tanko premažite kockom maslaca. Smjesu ravnomjerno razmažite i rasporedite po papiru u limu. Pecite 15-18 minuta.
3. Ispečeno tijesto izvadite iz pećnice. Prekrijte ga šunkom pa oprezno zamotajte u roladu. Roladu narežite na ploške debljine 1,5 cm, poslužite uz glavno jelo, kao prilog ili po želji.
Nada Duhović
Just good food