Iznenadite svoje ukućane dobrom starom dubrovačkom poslasticom u novom i modernom ruhu.
Sastojci za 4 osobe:
Rožata
3 jaja
jedan žumanjak
70 g šećera
1 vanilin šećer
sjemenke jedne mahune vanilije
korica jedne naranče
korica jednog limuna
prstohvat soli
400 ml mlijeka
Pećnicu zagrijte na 150°C. Pripremite 4 vatrostalne posudice zapremnine 200 ml i jedan duboki lim za pečenje.
Mlijeko ulijte u lonac, dodajte mu sjemenke vanilije (mahunu sačuvajte za umak!) i zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije. Maknite s vatre i ostavite nekoliko trenutaka da se ohladi. Jaja i žumanjke tucite ručnim mikserom. Dodajte šećer i vanilin šećer, sol te koricu naranče i limuna i kratko izradite mikserom, pazeći da se previše ne zapjeni. Polako ulijte vruće mlijeko lagano miješajte pjenjačom. Žlicom odstranite eventualnu pjenu koja se formirala na površini.
Smjesu ulite u vatrostalne posudice koje ste prethodno oplahnuli hladnom vodom. Posudice stavite u dublji lim i dolijte kipuće vode do polovice njihove visine. Sve zajedno stavite u pećnicu i pecite oko 1 sat da se rožate stisnu.
Pečene rožate ostavite u hladnjaku minimalno 2 sata, a zatim ih nožem odvojite od kalupa i iskrenite na tanjuriće. Poslužite ih sa karameliziranim narančama i umakom od naranči.
Karamelizirane naranče
3 naranče
3 žlice šećera u prahu
250 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
žlica ruma
žličica škrobnog brašna
1/4 žličice cimeta
1 cimet u kori
1 zvjezdasti anis
1 mahuna vanilije, bez sjemenki (iskoristite mahunu koja vam je ostala od rožate)
Naranče ogulite nožem tako da im odstranite i gorku bijelu kožicu pa ih narežite na kolutove. U posudi debljeg dna karamelizirajte šećer u prahu. Dodajte mu narančin sok, mahunu vanilije, zvjezdasti anis i koru cimeta te kuhajte uz često miješanje dok ne proključa. Škrobno brašno pomiješajte sa rumom te ga dodajte u posudu. Kuhajte, stalno miješajući, dok se umak ne zgusne. Na kraju dodajte mljeveni cimet i kolutove naranče te još kratko prokuhajte pazeći da se naranče na raskuhaju. Maknite s vatre i ohladite.
Monika Topolko
Sweet
Sensation