Volim ljeto i sve što nosi sa sobom. More, sunce, sladolede na svakom koraku, vrućinu (ali i svoj ventilator koji mi je ljeti najbolji prijatelj :)), laganu odjeću, ali sukladno s tim i laganiju hranu.
Zadnjih mjesec dana najčešća varijanta za večeru je nekakva lagana juha i nakon toga salata ili samo salata. E, pa tako je bilo i danas!
Ovaj put slijedi recept za bogatu i osvježavajuću salatu.
Sastojci (količina za dvije osobe):
Za salatu :
- Pola korabice
- Jedna rajčica
- Jedan svježi krastavac
- Jedna paprika
- Jedan pileći file (manji)
- Bademi – jedna mala šalica
- sezam
- Rotkvica
- Salata kristalka – 15-ak listova
- Naranča
- Jedan žumanjak
Za dressing :
- Sol, papar
- Svježi timijan
- 1 dcl jogurta
- Pola žličice senfa
- Malo narančinog soka ili jabučnog octa – po želji
- Maslinovo ulje
Priprema:
Zelenu salatu dobro oprati, osušiti i izrezati na veličinu po želji. Blanširati rajčicu, oguliti joj koru, odstraniti koštice i narezati na kockice. Oguliti rotkvicu, krastavac i korabicu i narezati. Papriku narezati na trakice, naranču oguliti i narezati na ploškice (filete). Bademe krupno samljeti u sjeckalici ili ih narezati na krupnije komade. Piletinu začiniti s malo papra i soli, uvaljati u razmućeni žumanjak i zatim u smjesu sezama i badema.
Popržiti na ulju, pustiti da malo odstoji i zatim narezati na tanke ploške. Povrće i piletinu staviti u zdjelice i začiniti dressingom
Ja obično dressing za salatu radim u maloj staklenci (hvala Jamieu Oliveru na super savjetu :)), ali naravno možete ga napraviti i u šalici ili zdjelici ako nemate neku staklenku viška.
Navedene sastojke pomiješati zajedno i preliti preko salate.
Dobar tek 🙂
Ana Surać
Steamy,
creamy…