Ako niste raspoloženi, ili nemate vremena, savijaču možete napraviti s gotovim tijestom iz pekare ili trgovine.
Zašto brokula?
Budući da brokula sadrži velike količine vitamina A, C i E, ona usporava oštećenje stanica izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti.
Uz spomenute vitamine, ovo povrće je puno kalcija i magnezija koji su neophodni za zdravlje zubi, kostiju i živaca, a isti sastojci pomažu održavati krvni tlak normalnim. Osim što sprečava starenje, beta – karoten iz brokule će održavati kožu zdravom i lijepom. Selen u brokuli potiče libido i plodnost. Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva.
Recept za savijaču sa šunkom i brokulom
Potrebni sastojci za 2 savijače:
Tijesto
- 350 g brašna
- ¼ žličice soli
- 1 jaje
- 3 žlice kokosovog ulja
- žličica ulja za premazivanje tijesta
- 1 žlica octa
- 150 g rastopljenog maslaca
- 100 ml mlijeka
- 50 g slatkog vrhnja
Nadjev
- 1 kg brokule
- 350 g kuhane šunke
- 20 g maslaca
- 3 jaja
- 1 žlica škrobnog brašna
- 200 g kiselog vrhnja s malo masnoće
- 4 žlica naribanog parmezana
- prstohvat naribanog muškantnog oraščića
- crni papar
- sol
- 1 žlica limunova soka
Priprema: 45 minuta
Pečenje: 35-40 minuta
Priprema:
- Izmiješajte sastojke za tijesto i 125 ml mlake vode, potom tijesto dobro izmiješajte rukama 10 minuta i napravite od njega 2 kugle i premažite ih uljem, pokrijte ih krpom i ostavite na toplom mjestu 30 minuta.
- Operite i očistite brokulu i krupno narežite cvjetiće. Šunku izrežite na sitne kockice ili trakice. U tavi lagano zagrijte maslac te na njemu popržite šunku.
- Izmiješajte jaja sa škrobnim brašnom, kiselim vrhnjem, parmezanom i začinima. Umiješajte brokulu i šunku pa sve začinite solju i limunovim sokom.
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, premažite lim za pečenje uljem. Razvaljajte svaki komad tijesta na pobrašnjenom ubrusu, a potom ga dlanovima razvucite u tanke pravokutnike. Premažite ih s malo rastopljenog maslaca.
- Razdijelite nadjev na listove tijesta tako da rubovi sa strane ostanu prazni. Savijte tijesto pomoću ubrusa i pritisnite rubove koje ste prethodno premazali malo vode.
- Stavite savijače rubom nadolje u lim za pečenje pa izbodite tijesto vilicom.
- Premažite savijaču preostalim rastopljenim maslacem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta da dobiju zlatno smeđu boju. Iizmješajte mlijeko i vrhnje, malo ih posolite i svakih 10 minuta prelijte savijaču dijelom mješavine.
- Kada je kolač gotov, ostavite da se ohladi nekoliko minuta te ga poslužite.
Dobar tek!
Izvor: Reader’s Digest
Ana A.