Vrućine nam se vraćaju. Osvježenje pronađite u sladoledu. Ovaj put mirisnom i u pakiranom u čokoladni sendvič, što ga čini potpunim obrokom koji će vas ujedno i zasititi i rashladiti.
Čokoladni sendvič kolačići (12 kom.)
Sastojci:
- 125 g maslaca
- 200 g kristal šećera (može i smeđeg)
- 2 jaja
- 190 g glatkog brašna
- 100 g kakaa
- 60 g gustina
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 žlica arome vanilije
Priprema:
Električnim mikserom ili u multipraktiku miješajte maslac i šećer 2-3 minute dok ne zapjene i šećer se potpuno rastopi. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dodavanja dobro izmiješajte, pa umiješajte i aromu vanilije. U drugoj posudi izmiješajte sve suhe sastojke i dodajte smjesi maslaca i jaja. Miješajte u multipraktiku dok se ne formira tijesto. Oblikujte kuglu i ostavite barem sat vremena u hladnjaku.
Tijesto podijelite na dva dijela i svaki razvaljajte na dimenzije otprilike 21x 28 cm, tako da rezačem za kolače možete izrezati kvadrate dimenzija 7×7 cm i dobiti 24 kvadrata, a kasnije 12 kom. sendviča. Po želji na razvaljano tijesto možete utisnuti valjkom otisak čipke ili ga nabockati vilicom da ga dodatno ukrasite.
Izrezane kvadrate položite na lim za pečenje obložen papirom i pecite 10 minuta na 180 ° C. Ostavite da se dobro ohlade.
Sladoled od ruža
Sastojci:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 250 ml mlijeka
- 125 ml cvjetnog meda (idealan bi bio med od ruža)
- pola mahune vanilije
- 10-ak pupoljaka mirisnih ruža (poslužiti će i latice)
Najmirisnije i najbolje su svibanjske ruže, ali i one kasnije mogu poslužiti, ali je važno brati ih za suhog vremena i uvjeriti se da nisu tretirane nikakvim kemikalijama.
Pomiješajte vrhnje, mlijeko i med u posudi i kuhajte, neprestano miješajući na laganoj vatri do vrenja. Ostružite pola mahune vanilije, pa umiješajte i sjemenke vanilije. Iz ružinih pupoljaka izdubite sredinu s praškom i tučnicima, a ako koristite latice ruže, dobro provjerite i otresite ih da se negdje nije zavukao kakav insekt. Dodajte i ruže i kuhajte još neko vrijeme povremeno miješajući. Maknite s vatre i ostavite da se smjesa potpuno ohladi, a zatim ako imate aparat za sladoled postupite po uputstvu za izradu sladoleda.
Ako ga, kao ja, nemate, smjesu dobro ohladite u zamrzivaču (2-4 sata najmanje) a onda je stavite u multipraktik i dobro izmiješajte. Postupak ponavljajte 4-5 puta svaka dva sata. Kad sladoled dobije kremastu strukturu izlijte ga u posudu (najbolje metalnu) dimenzija otprilike 21x 28 cm, obloženu prijanjajućom folijom i ostavite da se ponovo smrzne. Uz pomoć folije izvadite ploču sladoleda i oštrim nožem narežite kvadrate sladoleda dimenzija 7×7 cm koje stavite između pripremljenih čokoladnih kvadrata.
Svaki sendvič sladoled odvojeno stavite u male papirnate vrećice ili izrežite papir za pečenje na potrebne dimenzije da ih možete umotati ili razdvojiti, pa vratite natrag u zamrzivač da se dobro ohlade.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen