Ako svoje ukućane ili goste želite iznenaditi slatkim jajetom na oko – ovo je idealan recept za vas! Osim što sjajno izgleda, jednostavan je i za pripremu.
Potrebni sastojci
Biskvit
5 žumanjaka
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1 žlica ulja
pola vrećice praška za pecivo
snijeg od 5 bjelanjaka
Krema
2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
2 dl tučenog slatkog vrhnja
1 kupovni kompot od marelica
svijetli preljev za torte
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 170° C. Žumanjke odvojite od bjelanjaka, pa ih pjenasto smiksajte sa šećerom da bude kremasto, dodajte ulje te ručno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte čvrsto tučeni snijeg od odvojenih bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u pravokutni kalup prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta, dok ne dobije lijepu zlatastu boju, izvadite iz pećnice i iz kalupa i ohladite biskvit.
2. U međuvremenu skuhajte puding sa 7 dl mlijeka, kad se malo ohladi umiješajte tučeno slatko vrhnje, te kremu prelijte ravnomjerno po biskvitu. Marelice ocijedite i poredajte pažljivo po kremi.
3. Preljev pripravite po uputama s omota i to sa sokom od kompota (ako je nedostatna ta tekućina dodajte vode, do zadane količine koja se navodi na vrećici s uputama za pripravu preljeva). Pažljivo i brzo prelijte. Kolač ohladite u frižideru, izrežite na kocke i poslužite.
Nada Duhović
Just good food