Jedna od meni dražih vrsta ribe svakako je i jako dragocjeno meso tune. Izrazito je zdravo, bogato proteinima, mineralima kao što su selen, magnezij, kalcij, željezo, vitaminima B skupine te omega 3 masnim kiselinama. A da ne govorimo pozitivnom utjecaju na um, srce ili vid…
Svježe
odreske tune možete naći u bilo kojoj bolje opskrbljenoj ribarnici, a ja vam
ovaj put nudim odličan recept i ideju za zdravo, brz i posni obrok
za Badnjak.
Potrebni sastojci
4 svježa odreska tune
100 g svježe rikule ili rige
150g kuhanog bijelog graha
1 ljubičasti luk
1 vezica vlasca
maslinovo ulje
sol, papar
2 žlice senfa
3 žličice bijelog balzamičnog octa
2 žlice sitno sjeckanog peršina
Priprema
1. Grah skuhajte, ocijedite, prohladite. Rikulu operite i posušite, a luk oljuštite i narežite na kriščice. Vlasac oplahnite, pa nasjeckajte na rolice. Izmiješajte senf i ocat s malo soli i papra, pa pjenjačom umiješajte 10-ak žlica maslinova ekstra djevičanskog ulja te tom marinadom začinite salatu.
2. Tunjevinu oplahnite, posušite kuhinjskim papirom i premažite maslinovim uljem. Popecite ju na žaru sa svake strane po tri minute, a potom posolite i popaprite.
3. Na četiri tanjura rasporedite salatu od rikole i graha, dodajte tunu i pospite nasjeckanim peršinom.
Nada Duhović
Just good food