Baklava je kolač orijentalnog podrijetla. Iako se smatra da potječe iz Armenije, zbog mnogobrojnih bi varijacija pradomovina baklave mogla biti Arabija, ali i Grčka.
Sastojci (za jedan veliki lim)
800 g tijesta za savijače
400 g badema
600 g oraha
1kg meda
500 g maslaca
ružina vodica
Priprema
Rastopite sav maslac. Sameljite orahe i bademe te ih pomiješajte s 350 g rastopljenog maslaca, ugrijanim medom i 4-5 jušnih žlica ružine vodice. Premažite lim za pečenje maslacem. Na dno položite tri lista tijesta prethodno premazana maslacem, a potom gornji list premažite tankim slojem smjese od oraha i badema.
Ponovite postupak vodeći računa o tome da na vrhu treba biti tijesto. Kolač premažite jajetom i narežite na komade prije pečenja jer se poslije pečenja tijesto lomi i teško reže. Pecite na 180 stupnjeva dok gornji sloj ne dobije lijepu boju. Ispečeni kolač prelijte sirupom od mješavine 1-2 dl meda i dvije jušne žlice ružine vodice, te ostavite da se ohladi. Posipajte sjeckanim pistacijama.
Ordinacija.hr