Grah je jedan od najomiljenijih zimskih namirnica, pogotovo kada ga pripremimo u obliku variva te tako ugrijemo organizam.
Sastojci:
- 1 kg graha
- 150 do 200 grama ječma
- 2 luka
- češnjaka po želji
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žličice crvene paprike
- par listića lovora
- sol
- papar
- papar u zrnu
- ulje
Priprema:
Grah večer prije kuhanja namočiti u hladnoj vodi. Ocijediti ga i staviti kuhati. Kad prokuha, pustiti nekoliko minuta da vri, pa ocijediti. Naliti hladnu vodu te nastaviti kuhati, dodati luk, češnjak, crvenu papriku, lovor, papar, papar u zrnu i ulje. Nešto kasnije dodati i ječam te pustiti da kuha na laganoj vatri. Povremeno promiješati da ne zagori te po potrebi dodati vode.
Pri kuhanju vodite računa da se ječam i grah kuhaju istodobno, a ako je grah tvrd – ječam dodajte nešto kasnije.
Pogledajte i recept za varivo od crvenog graha i poriluka koje morate pripremiti, a pročitajte i 5 najčešćih mitova o pivu.
Foto: Shutterstock
G.H.