Ova slatkovodna riba u kotlovini i šaran na rašljama bit će pravo osvježenje za roštilj!
Kotlovina s ribom
Sastojci:
- slatkovodna bijela riba
Smjesa za paniranje:
- bijelo brašno glatko
- kukuruzno brašno
- bijeli papar
- sol
Marinada
- ljuta paprika
- slatka paprika
- sol
- ulje
Umak
- bijeli luk
- sol
- ulje
Priprema:
Ribu očistiti izvana i iznutra te makniti sve peraje, rep i glavu. Potom je otvorite po dužini na dva jednaka djela, zatim isijecite popreko na komade otprilike 3 cm širine.
Zatim izrezanu ribu uvaljati u marinadu i ostaviti 1 sat da odstoji.
U međuvremenu smiješati (ovisno o količini ribe) bijelo brašno, kukuruzno brašno u jednakim omjerima te dodati bijeli papar i sol. Zagrijati masnoću u kotlovini te ribu paniranu u brašnu peći do zlatno žute boje. Kad je riba pečena izvaditi je na papirni ubrus koji će popiti višak masnoće te se ribu preliti umakom. Svi sastojci umaka se obrade u blenderu u pjenicu. Ovakva se riba poslužuje uvijek vruća.
Šaran na rašljama
Sastojci
- šaran ( 2-2,5 kg)
Marinada:
- 2 l vode
- 100 gr soli
- papar u zrnu
- lovor
Priprema:
U posudi prokuhati vodu sa soli, paprom i lovorom te ostaviti da se ohladi. Šarana očistiti te ga otvoriti preko leđa, preliti ohlađenom tekućinom i ostaviti preko noći na hladnom.
Drugi dan izvaditi šarana iz otopine ocijediti te postaviti na rašlje. Naložiti roštilj te postaviti šarana okomito pored vatre. Šaran se peče u tom položaju oko 2 sata (1 kilogram 1 sat). Zbog marinade šarana za vrijeme pečenja nije potrebno soliti. Zadnjih 15 minuta može se premazati sa otopinom soli, ljutom mljevenom paprikom i uljem. Ovaj premaz je stvar ukusa i nije obavezan.
Dobar tek!
Foto: Shutterstock
G. Horvat