Nekada smatrane isključivo sezonskom poslasticom, kupine su danas dostupne gotovo cijele godine i s pravom nose titulu superhrane. Ove sočne, tamne bobice prepune su esencijalnih nutrijenata koji nude impresivne zdravstvene prednosti, od jačanja imuniteta do prevencije najtežih bolesti.
Kupine, sočne bobice slatko-kiselkastog okusa, puno su više od ukusnog zalogaja. Kroz povijest su se njihovi plodovi, lišće pa čak i trnje koristili u narodnoj medicini za liječenje raznih tegoba, a moderna znanost danas potvrđuje njihovu iznimnu nutritivnu vrijednost. Ono što ih čini posebno privlačnima jest činjenica da su niskokalorične i siromašne ugljikohidratima; jedna šalica sadrži samo 62 kalorije i oko 14 grama ugljikohidrata, što vam daje zeleno svjetlo da u njima uživate bez grižnje savjesti. Njihova nutritivna snaga leži u bogatstvu vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, ključnih za održavanje dobrog zdravlja i prevenciju brojnih oboljenja.

Njihov impresivan nutritivni profil čini ih pravom riznicom zdravlja. Samo jedna šalica sirovih kupina osigurava polovicu preporučene dnevne doze vitamina C, nutrijenta ključnog za snažan imunološki sustav, zacjeljivanje rana, apsorpciju željeza i stvaranje kolagena. Uz to, kupine su izvrstan izvor vitamina K, koji igra presudnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju, osiguravajući gotovo trećinu dnevnih potreba. Ne smijemo zaboraviti ni mangan, mineral koji je vitalan za proizvodnju energije, zaštitu stanica od oštećenja, rast kostiju i imunitet, a kupine ga sadrže u količini koja pokriva gotovo polovicu dnevnih potreba. Upravo ova kombinacija vitamina i minerala čini kupine moćnim saveznikom u svakodnevnom funkcioniranju organizma.
Adut je u boji
Glavni adut kupina i tajna njihove moći krije se u tamnoljubičastoj boji koja potječe od snažnih antioksidansa zvanih polifenoli, točnije antocijanina. Antioksidansi su ključni borci protiv oksidativnog stresa, stanja u kojem nestabilne molekule, poznate kao slobodni radikali, oštećuju naše stanice i s vremenom dovode do kroničnih bolesti poput karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa. Studije su pokazale da kupine imaju jednu od najviših razina antioksidativne aktivnosti među svim bobičastim voćem, a otkrivena je i prisutnost čak 31 vrste terpenoida, spojeva koji sinergijski djeluju s fenolima i dodatno pojačavaju njihovo zaštitno djelovanje.
Antocijanini iz kupina pokazali su se iznimno korisnima za zdravlje srca i krvnih žila. Jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti je ateroskleroza, proces nakupljanja plaka unutar arterija, koji je često posljedica visokog kolesterola i kronične upale. Brojne studije potvrdile su da redovita konzumacija hrane bogate antocijaninima, poput kupina, može značajno pomoći. Ovi spojevi smanjuju oksidaciju “lošeg” LDL kolesterola, snižavaju razine upalnih proteina u krvi i istovremeno podižu razine “dobrog” HDL kolesterola.

Regulacija probave i šećera u krvi
Kupine su izvanredan izvor vlakana, s gotovo 8 grama po šalici, što pokriva značajan dio dnevnih potreba od 25 do 40 grama, koje većina ljudi ne unosi. Vlakna su ključna za zdravu probavu i prevenciju zatvora jer potiču redovite stolice. Osim toga, topiva vlakna u kupinama pomažu u kontroli razine šećera u krvi usporavajući njegovu apsorpciju, što ih čini idealnom namirnicom za osobe s dijabetesom ili one koji paze na tjelesnu težinu. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu (samo 25), kupine ne uzrokuju nagle skokove šećera u krvi.
Kronična upala u tijelu temelj je mnogih modernih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i karcinom. Snažna protuupalna svojstva kupina, koja potječu od antocijanina i drugih bioaktivnih spojeva, mogu pomoći u suzbijanju tih upalnih procesa.
Zaštita za mozak, kosti i oralno zdravlje
Blagodati kupina protežu se i na zdravlje mozga. Antioksidansi u njima mogu poboljšati protok krvi u mozak, smanjiti upalu moždanih stanica i poboljšati komunikaciju između neurona, što može pomoći u prevenciji gubitka pamćenja povezanog sa starenjem. Za zdravlje kostiju ključni su vitamin K i mangan, kojima kupine obiluju, a koji su neophodni za izgradnju i održavanje koštane mase. Uz to, ekstrakt kupine posjeduje antibakterijska i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji i liječenju bolesti desni. Bilo da ih jedete svježe, smrznute, u smoothiejima ili jogurtu, uključivanje ovih moćnih bobica u prehranu jednostavan je i ukusan način za ulaganje u dugoročno zdravlje. ( Ordinacija.hr )