Ovaj drevni fermentirani mliječni proizvod, cijenjen tisućama godina, danas je znanstveno potvrđen kao moćan saveznik za cjelokupno zdravlje. Od poboljšanja probave i jačanja kostiju do pomoći pri mršavljenju, redovita konzumacija jogurta nudi impresivan niz dobrobiti.
Jogurt je mnogo više od običnog mliječnog proizvoda; on je nutritivna sila koja tijelu pruža gotovo sve potrebne hranjive tvari. Poznat je kao izvanredan izvor kalcija, ključnog minerala za zdravlje kostiju i zubi, pri čemu samo jedna čaša može zadovoljiti gotovo polovicu dnevnih potreba. Uz to, obiluje visokokvalitetnim proteinima koji su presudni za izgradnju mišića, ali i za poticanje osjećaja sitosti, što ga čini idealnom namirnicom za kontrolu apetita. Bogat je i vitaminima B skupine, posebice vitaminom B12 i riboflavinom, koji štite zdravlje srca i živčanog sustava, te esencijalnim mineralima poput fosfora, magnezija i kalija, koji sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka, metabolizma i održavanju zdravlja kostiju.
Potpora probavnom sustavu
Jedna od najpoznatijih i najvažnijih dobrobiti jogurta leži u njegovoj potpori probavnom sustavu, zahvaljujući sadržaju živih bakterija, odnosno probiotika. Kulture poput Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, koje se koriste u procesu fermentacije, pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crijevne mikrobiote. Ovi “dobri” mikroorganizmi dokazano smanjuju neugodne simptome uobičajenih probavnih poremećaja poput nadutosti, zatvora i proljeva, a pokazali su se učinkovitima i u ublažavanju tegoba sindroma iritabilnog crijeva. Proces fermentacije također razgrađuje laktozu, mliječni šećer, zbog čega jogurt često mogu tolerirati i osobe s intolerancijom na laktozu, kojima drugi mliječni proizvodi stvaraju probleme.

Kombinacija kalcija i proteina čini jogurt moćnim saveznikom za zdravlje mišićno-koštanog sustava. Visok udio kalcija, često upotpunjen dodanim vitaminom D u obogaćenim verzijama, ključan je za održavanje gustoće kostiju i prevenciju osteoporoze, osobito u starijoj dobi. Istovremeno, proteini su neophodni za obnovu i rast mišićne mase. Posebno se ističe grčki jogurt, koji zbog procesa cijeđenja sadrži gotovo dvostruko više proteina od običnog jogurta. Njegova konzumacija nakon tjelesne aktivnosti može značajno pospješiti oporavak mišića i doprinijeti boljoj tjelesnoj kompoziciji.
Iako se zbog sadržaja zasićenih masti ranije dovodio u pitanje, danas je jasno da jogurt može imati i zaštitni učinak na kardiovaskularno zdravlje. Istraživanja su pokazala da unos punomasnih mliječnih proizvoda poput jogurta može povećati razinu HDL (“dobrog”) kolesterola te pomoći u regulaciji krvnog tlaka, što su dva ključna faktora u prevenciji srčanih bolesti. Ujedno, jogurt je izvrstan partner u održavanju zdrave tjelesne težine. Visok udio proteina produljuje osjećaj sitosti i smanjuje ukupan unos kalorija tijekom dana. Studije su redovitu konzumaciju jogurta povezale s nižom tjelesnom masom, manjim postotkom tjelesne masti i užim strukom, čineći ga pametnim izborom za svaki plan prehrane.
Imunološki učinak jogurta dodatno pojačavaju minerali poput magnezija, selena i cinka, koji su poznati po svojoj ključnoj ulozi u funkciji imuniteta.
Jačanje imuniteta i borba protiv bolesti
Redovita konzumacija jogurta, pogotovo onog bogatog probioticima, može osnažiti imunološki sustav. Probiotici smanjuju upalne procese u tijelu, koji su povezani s nizom kroničnih i virusnih oboljenja. Neke studije pokazuju da mogu pomoći u smanjenju učestalosti, trajanja i težine prehlade. Imunološki učinak jogurta dodatno pojačavaju minerali poput magnezija, selena i cinka, koji su poznati po svojoj ključnoj ulozi u funkciji imuniteta. Jogurti obogaćeni vitaminom D pružaju dodatnu zaštitu, jer je ovaj vitamin dokazano važan u prevenciji bolesti poput prehlade i gripe.
Da biste iskoristili sve zdravstvene prednosti, ključno je pametno birati. Uvijek tražite jogurt na čijoj deklaraciji piše da sadrži “žive i aktivne kulture”, jer to jamči prisutnost blagotvornih probiotika. Najbolji izbor su obične, nezaslađene varijante, poput klasičnog ili grčkog jogurta. Mnogi komercijalni, osobito voćni i “low-fat” jogurti, sadrže visoke količine dodanog šećera koji može poništiti pozitivne učinke i doprinijeti zdravstvenim problemima. Čitanje nutritivnih deklaracija pomaže u odabiru proizvoda koji će uistinu doprinijeti vašem zdravlju, a koji kod kuće možete obogatiti svježim voćem, orašastim plodovima ili sjemenkama. ( Ordinacija.hr )