Miris pečenih paprika koji se širi dvorištima nepogrešiv je znak kasnog ljeta i početka jeseni na Balkanu. Ova tradicija, duboko ukorijenjena u našu kulturu, pretvara skromnu crvenu papriku u kulinarsko blago i nutritivnu bombu koja nas hrani i liječi tijekom dugih zimskih mjeseci.
Pečene paprike puno su više od običnog jela; one su kulturna institucija i simbol zajedništva. Iako paprika (lat. Capsicum annuum) potječe iz Amerike, a u Europu je stigla nakon Kolumbovih putovanja, upravo je na Balkanu pronašla svoj drugi dom. Ovdje je postala temelj za legendarne specijalitete poput ajvara, ljutenice i pindžura, ali i nezaobilazan prilog i salata. Proces pripreme, od pečenja na vatri ili roštilju koje daje karakterističan dimljeni okus, preko parenja koje olakšava guljenje kožice, do čišćenja od sjemenki, ritual je koji povezuje generacije i čuva okuse djetinjstva.
Riznica zdravlja
Nakon što se ispeku i ogule, paprike se pretvaraju u svestranu namirnicu spremnu za čuvanje. Najpopularnija metoda je zamrzavanje, koje odlično čuva njihovu teksturu i okus, ili klasično spremanje u staklenke s uljem, octom, češnjakom i začinima. No, drevna metoda koja se vraća u modu jest lakto-fermentacija. Za razliku od kiseljenja u octu, fermentacija koristi samo sol i vodu, čime se potiče rast dobrih bakterija. Takve fermentirane pečene paprike ne samo da duže traju, već postaju i probiotička hrana koja blagotvorno djeluje na zdravlje crijeva, a sam proces fermentacije, dodatno povećava apsorpciju vitamina C.

Osim što su ukusne, pečene crvene paprike prava su riznica zdravlja. Sa svega tridesetak kalorija na 100 grama, predstavljaju niskokaloričnu, a nutritivno bogatu namirnicu. Ono po čemu se posebno ističu jest nevjerojatna količina vitamina C – sadrže ga gotovo tri puta više od naranče. Vitamin C ključan je za jačanje imuniteta, zdravlje kože i apsorpciju željeza iz biljnih izvora, što čini papriku idealnom namirnicom u borbi protiv anemije. Uz to, bogat su izvor beta-karotena, koji tijelo pretvara u vitamin A, neophodan za dobar vid, zdravu kožu i snažan imunološki sustav. Zanimljivo je da proces pečenja čak može povećati bioraspoloživost karotenoida, čineći ih lakše dostupnima našem organizmu.
Sadrže i važne vitamine B skupine, poput B6 i folata (B9), koji su ključni za metabolizam, zdravlje živčanog sustava i stvaranje crvenih krvnih stanica. Mineral kalij, kojim također obiluju, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i održavanju zdravlja srca.
Njihova nutritivna vrijednost ne zaustavlja se na vitaminima A i C. Sadrže i važne vitamine B skupine, poput B6 i folata (B9), koji su ključni za metabolizam, zdravlje živčanog sustava i stvaranje crvenih krvnih stanica. Mineral kalij, kojim također obiluju, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i održavanju zdravlja srca. Ipak, prava snaga crvenih paprika leži u bogatstvu antioksidansa.
Riznica spojeva koji čuvaju zdravlje
Pečene crvene paprike sadrže cijeli spektar moćnih antioksidativnih spojeva. Kapsantin, karotenoid koji im daje prekrasnu crvenu boju, snažan je antioksidans koji štiti stanice od oštećenja. Sadrže i kvercetin, flavonoid s protuupalnim svojstvima, te lutein i zeaksantin, karotenoide ključne za zdravlje očiju jer štite od makularne degeneracije povezane sa starenjem. Ovi spojevi zajedno djeluju sinergijski, smanjujući upalne procese u tijelu i štiteći od kroničnih bolesti.
Bilo da ih izvadite iz zamrzivača ili staklenke, pečene paprike nude bezbroj kulinarskih mogućnosti. Savršene su kao jednostavna salata začinjena češnjakom i maslinovim uljem, ali njihova slatka, dimljena aroma obogaćuje i mnogo kompleksnija jela. Mogu se blendati u kremaste juhe i umake poput španjolskog romesca, dodavati u sendviče, omlete i tjestenine. Od skromnog priloga do glavne zvijezde jela, pečena paprika je dokaz kako tradicija, jednostavnost i zdravlje mogu stvoriti savršen okus koji traje cijelu godinu.
( Ordinacija.hr )