No, čak 70.000 osoba nije svjesno, da ima šećernu bolest ili diabetes mellitus. Ona je najčešći metabolički poremećaj, a riječ je zapravo o kroničnom stanju apsolutnog ili relativnog manjka inzulina s posljedičnim povišenjem glukoze u krvi. Glede prevencije nužna je pravilna prehrana, kao i tjelovježba.
“Dijabetičari bi trebali što više na svom jelovniku imati zastupljen
batat, povrtnu kulturu iz Južne Amerike koja pripada botaničkoj
porodici slakova i nema nikakve veze s krumpirom. Za jelo se koriste
sekundarna zadebljanja korijena. Batat je veliki izvor energije, ima
malo šećera i puno škroba”, rekao je za She.hr doc. dr. Bruno Novak iz
Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta, gdje se batat može i
nabaviti.
Dodao je, da niski glikemijski indeks batata omogućava slabiju apsorpciju glukoze.
“Osim što ima iznimni okus, velik je izvor minerala i vitamina, pa
opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima, neophodnih za dobro
funkcioniranje mozga”, pojasnio je dr. Novak.
Batat se sprema poput krumpira
Batat se, nastavlja, može pripremiti za jelo vrlo jednostavno poput
kuhanog ili pečenog krumpira. Najbolje je ako se kuha 40-50 minuta, a
može se narezati na kriške i frigati. Spremiti se može i pire, a vrlo
je ukusan i čips od batata. Lišće batata je posebno zdravo, a sprema se
na salatu. Najprije se skuha u vodi, a onda se po želji doda ulja,
octa, češnjaka itd.
S kineskim ili cimetovim jamom se pak može regulirati razina šećera u
krvi, značajan je i kao tonik kod ženskih reproduktivnih organa i
odličan za poboljšanje rada bubrega, tumači dr Novak. On sadrži steroid
progesteron za smanjenje kolesterola u krvi.
U kineskoj se medicini rabi za liječenje upalnih procesa u želucu i
crijevima. K tome, jam je veliki izvor vitamina B6, nužan za jačanje
krvnih stijenki, što je bitno kod osoba koje su imale infarkt.
Ugljikohidrati iz jama i dijetalna vlakna održavaju osjećaj sitosti, a
ujedno usporavaju razlaganje šećera u krvi, što je važno
dijebetičarima.
Stevia djeluje na oporavak gušterače
“Stevia je biljka 300 puta slađa od šećera, ali je njezin glikemijski
indeks nula. Vrlo je učinkovita za dijabetičare jer djeluje na oporavak
gušterače i na uspostavu proizvodnje inzulina. Neka istraživanja su
pokazala, da šest do osam sati nakon konzumiranja koncentracija šećera
pada za 35,2 posto. Važno je istaknuti da stevia ne snizuje nivo
glukoze u krvi kod normalne koncentracije, nego samo kod povećane
koncentracije šećera u krvi”, objasnio je dr Novak.
Istaknuo je i kako stevia onemogućava rast bakterija i ostalih
infektivnih organizama. Dakle, ona već na početku može pomoći da se
organizam lakše obrani od prehlade i gripe.
Također, normalne količine stevie djeluju na lagano sniženje krvnog
tlaka, dok dugotrajno uzimanje djeluje kao tonik za srce i djeluje na
jačanje srca i krvnih žila. Ekstrakt stevie povoljno djeluje i na mnoge
bolesti kože, te na bolesti vezane za lošu cirkulaciju krvi.
Izvor: She.hr