Prednosti tofua ne staju samo kod zdravlja srca. Sadrži niske razine natrija, kolesterola i masti, te obiluje željezom, kalcijem, selenom, te čak sadrži male količine omega-3 masne kiseline.
Otkriven prije više od 2,000 godina u Kini, tofu se radi od zrna soje koja
su zdrobljena i skuhana. Bijele je boje i najčešće se u trgovina prodaje u
obliku kocke ili pravokutnika. U kuhinjama azijskih zemalja tofu je česta
namirnica, iako se kod nas još uvijek najviše veže uz vegetarijansku prehranu.
Stručnjaci su ranije proizvodima od soje, pa tako i tofuu, pripisivali
blagotvoran učinak na povišen kolesterol. Nove studije pobijaju ove tvrdnje.
Iako je potrebno još istraživanja, jasno je jedno – soja i proizvodi od soje
pomažu sačuvati zdravlje srca, te su dobra zamjena za namirnice bogate
zasićenim mastima.
Prednosti tofua ne staju samo kod
zdravlja srca. Tofu sadrži niske razine natrija, kolesterola i masti, a obiluje
željezom, kalcijem, selenom. Čak sadrži i manje količine omega-3 masne
kiseline. Tofu je vegetarijanski izvor proteina, te odlična zamjena za meso.
Ova namirnica može se koristiti za pripremu raznih jela – od predjela i salata do juha i
slastica. Tofu ima mogućnost upijanja bilo kojeg začina i okusa koji se dodaje
u recept, a možete ga pronaći u raznim teksturama – mekan,polutvrdi i tvrdi.
Evo nekoliko kratkih recepata kojima možete tofu na velika vrata uvesti u
svakodnevnu prehranu. Da, čak i ako jedete meso!
U woku! Zagrijte ulje kikirikija i popržite kockice tofua u
woku, dok ne dobiju smeđu boju. Dodaajte svježe povrće, sve zajedno još malo
popržite i poslužite s rižom kuhanom na pari.
Kao punjenje! Pomiješajte pasirani čvrsti tofu s ricotta
sirom, umakom od rajčice, nasjeckanim špinatom i začinima, te koristite kao
punjenje za lazanje.
Shake! Izmiksajte tvrdi ili polutvrdi tofu sa sokom i svježim
(ili smrznutim) voćem i dobili ste ukusan shake.
Juhe i gulaši! Tvrdi tofu narežite na kockice i dodajte u juhu
(poput miso juhe ili kineske juhe s rezancima). Također kremaste tofu namaze možete koristiti kao zamjenu za kremaste juhe.
Burgeri! Pomiješajte usitnjeni tofu s jajima, te
dodajte začinjene krušne mrvice, kuhanu rižu, malo senfa i sitno nasjeckani
luk. Oblikujte u burgere i popržite u
tavi dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
D.Š.