Novo istraživanje otkriva da simptome „osjetljivosti na gluten” često ne uzrokuje gluten, već FODMAP ugljikohidrati i nocebo efekt.
Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet donosi potpuno novi pogled na ono što mnogi nazivaju „intolerancijom na gluten”. Iako čak 10 % ljudi vjeruje da ne podnosi gluten, studija pokazuje da pravi uzrok njihovih tegoba vrlo često nije gluten – nego fermentabilni ugljikohidrati poznati kao FODMAP.
To je velika promjena u načinu na koji razumijemo takozvanu osjetljivost na gluten, kaže Jessica Biesiekierski, glavna autorica studije i voditeljica Odsjeka za humanu prehranu Sveučilišta u Melbourneu za Self.

FODMAP-ovi, a ne gluten, glavni su okidač simptoma
Analiza randomiziranih kontroliranih studija otkrila je da je stvarna reakcija na gluten prisutna samo kod 16 % do 30 %** ispitanika koji su tvrdili da imaju intoleranciju. Kod većine su simptome poput nadutosti, grčeva i proljeva zapravo potaknuli FODMAP-ovi – sastojci pšenice koje bakterije u crijevima fermentiraju, stvarajući plinove i privlačeći vodu u crijeva.
Kad bakterije probavljaju te ugljikohidrate, stvaraju plin… a kod osjetljivih crijeva to može izgledati kao bol, nadutost ili hitnost, objašnjava dijetetičar Scott Keatley.
Studija ističe i snažan nocebo efekt: ako osoba očekuje da će gluten izazvati simptome, oni se doista mogu pojaviti.

Zašto ne treba izbacivati gluten bez stručne procjene
Stručnjaci upozoravaju da ne treba izbaciti gluten bez medicinske potvrde.
Ako nemate celijakiju ili alergiju na pšenicu, nema potrebe izbjegavati gluten, naglašava dr. Biesiekierski.
Gastroenterologinja dr. Sumona Bhattacharya dodaje da je ključno prvo isključiti celijakiju i druge gastrointestinalne poremećaje, kao i moguće reakcije na hranu bogatu FODMAP-ovima.
Ako se javljaju ozbiljni simptomi poput nenamjernog gubitka težine, trajnog proljeva, krvi u stolici, anemije ili jakih bolova u trbuhu, potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć.

Ti simptomi zahtijevaju medicinsku obradu jer ukazuju na nešto ozbiljnije od obične intolerancije na hranu, kaže Keatley.
Zaključak stručnjaka je jasan: samodijagnoza može dovesti do nepotrebnog izbacivanja čitavih skupina namirnica, što može naštetiti zdravlju. Gastrointestinalne simptome treba rješavati isključivo uz stručni nadzor.
A. H.




