Pistacije su više od deserta – bogate su proteinima, vlaknima i antioksidansima, ali nose i rizike. Saznajte sve o njihovim učincima.
Pistacija je postala simbol sofisticiranosti u svijetu slastica, no iza njezine pastelno-zelene privlačnosti krije se mnogo više od luksuza i estetike – riječ je o orašastom plodu koji, osim što oduševljava okusom, donosi niz zdravstvenih koristi, ali i poneku zamku na koju valja pripaziti.
Pistacije su male, ali nutritivno moćne. Porcija od 30 grama sadrži oko 160 kalorija, 6 grama proteina, 3 grama vlakana i zdrave masnoće koje čuvaju srce.

Zdravstvene prednosti pistacija
Čuvaju zdravlje srca
Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija pistacija može pomoći u snižavanju “lošeg” LDL kolesterola i krvnog tlaka te poboljšati cirkulaciju.
Snažan antioksidativni učinak
Pistacije su bogate luteinom i zeaksantinom — antioksidansima važnima za zdravlje očiju i zaštitu od starenja stanica.
Dobar su saveznik probave i tjelesne težine
Zahvaljujući vlaknima i proteinima, daju dugotrajan osjećaj sitosti i potiču zdravu crijevnu mikrofloru.
Uravnotežuju šećer u krvi
Imaju nizak glikemijski indeks i mogu pomoći u boljoj kontroli glukoze, što ih čini dobrim izborom i za osobe s inzulinskom rezistencijom.

Na što treba pripaziti
Naravno, ni s pistacijama ne treba pretjerivati.
- Alergije: Kao i drugi orašasti plodovi, mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije kod osjetljivih osoba.
- Sol i kalorije: Pržene i posoljene pistacije često sadrže previše natrija, što poništava njihove srčane koristi.
- Probavne smetnje: Pistacije sadrže prirodne šećere (fruktane) koji kod osoba s osjetljivim crijevima mogu izazvati nadutost.
- Umjerenost: Iako su zdrave, pistacije su i kalorične — šaka dnevno je sasvim dovoljna.
Punjena pileća prsa s bademima i pistacijama
Kako uživati pametno
Birajte neslane, sirove ili lagano tostirane pistacije. Možete ih dodati u smoothie, zobenu kašu, salatu, umak od jogurta ili ih koristiti kao posip na kolačima umjesto šećernih dodataka.
Ako ste ljubitelj slastica, postoji način da uživate u desertu od pistacija bez grižnje savjesti.

Zdraviji cheesecake s pistacijama
Lagani desert koji kombinira kremastu teksturu i nutritivnu vrijednost.
Sastojci:
Za tijesto:
- 100 g integralnih keksa
- 30 g neslanih pistacija (grubo sjeckanih)
- 2 žlice kokosovog ulja
Za nadjev:
- 250 g svježeg sira s manjim udjelom masti
- 150 g krem sira light
- 2 jaja + 1 bjelanjak
- 60 g mljevenih pistacija
- 2–3 žlice meda ili javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Naribana korica pola limuna
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 170 °C.
- Pomiješajte mljevene kekse, sjeckane pistacije i kokosovo ulje. Utisnite smjesu u kalup i pecite 8 minuta.
- Umutite sve sastojke za nadjev i ulijte preko kore.
- Pecite 45–50 minuta, dok se rubovi ne stisnu, a sredina ostane blago kremasta.
- Ohladite i držite u hladnjaku barem 4 sata.
- Poslužite s jogurtom i pospite mljevenim pistacijama.
Desert izgleda “luksuzno”, ali je lagan, kremast i bogat zdravim mastima i proteinima — idealan za vikend poslastice.
A. H.