Iako ih mnogi pamte kao omraženo povrće iz djetinjstva, prokulice su pravi superheroji među namirnicama. Ove minijaturne kupusnjače, poznate i kao kelj pupčar, kriju nevjerojatnu nutritivnu snagu koja može transformirati vaše zdravlje na više razina.
Prokulice pripadaju moćnoj porodici kupusnjača (Brassicaceae), baš kao i kelj, brokula i cvjetača. Unatoč često nepravednoj reputaciji, ovi minijaturni kupusi pravi su nutritivni divovi. S iznimno niskom kalorijskom vrijednošću, gdje porcija od stotinjak grama sadrži tek tridesetak kalorija, prokulice su prepune vlakana, vitamina i minerala, što ih čini idealnom namirnicom za svakoga tko želi unaprijediti svoju prehranu i ojačati zdravlje. Njihova svestranost u kuhinji omogućuje pripremu na bezbroj načina, pretvarajući ih iz zaboravljenog priloga u zvijezdu obroka.
Prevencija osteoporoze
Nutritivni profil prokulica je uistinu impresivan, a posebno se ističu dva ključna vitamina. Jedna porcija kuhanih prokulica osigurava više od 100% preporučene dnevne doze vitamina K, esencijalnog nutrijenta za pravilno zgrušavanje krvi i izgradnju snažnih kostiju, čime pomaže u prevenciji osteoporoze. Uz to, prokulice su jedan od najboljih biljnih izvora vitamina C, moćnog antioksidansa koji jača imunološki sustav, potiče proizvodnju kolagena za zdravu kožu te značajno poboljšava apsorpciju željeza iz biljnih izvora. Osim ova dva vitamina, bogate su i folatom, vitaminom A te mineralima poput kalija, koji je ključan za regulaciju krvnog tlaka.
Prokulice sadrže snažne antioksidanse poput kaempferola i alfa-lipoične kiseline (ALA), koja je ujedno i omega-3 masna kiselina.
Jedna od najvećih prednosti prokulica leži u njihovom bogatstvu antioksidansima, spojevima koji štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Nakupljanje tih oštećenja, poznato kao oksidativni stres, povezano je s razvojem kroničnih upala i brojnih bolesti. Prokulice sadrže snažne antioksidanse poput kaempferola i alfa-lipoične kiseline (ALA), koja je ujedno i omega-3 masna kiselina. Ovi spojevi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju kroničnih upala u tijelu, što dugoročno smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta karcinoma.
Zdravlje probavnog sustava temelj je cjelokupnog zdravlja, a prokulice su izvanredan saveznik u njegovom održavanju. Sadrže značajnu količinu prehrambenih vlakana, oko 2 do 4 grama po porciji, koja su ključna za redovitu probavu i prevenciju zatvora. Vlakna ne samo da potiču rad crijeva, već služe i kao hrana za dobre bakterije u našem probavnom sustavu, čime se održava zdrava crijevna mikroflora. Istovremeno, vlakna igraju presudnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi. Usporavanjem probave i apsorpcije šećera, pomažu u sprječavanju naglih skokova glukoze nakon obroka, što ih čini izvrsnom namirnicom za prevenciju i kontrolu dijabetesa.
Snažan saveznik u prevenciji bolesti
Redovita konzumacija prokulica može značajno doprinijeti zdravlju srca i smanjiti rizik od karcinoma. Njihova vlakna pomažu u snižavanju razine lošeg (LDL) kolesterola, dok kalij uravnotežuje razinu natrija i pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka. Vitamin K sprječava nakupljanje kalcija u arterijama, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze. No, ono što prokulice čini posebnima su spojevi sumpora zvani glukozinolati, koji se u tijelu pretvaraju u sulforafan. Istraživanja su pokazala da ovi spojevi imaju snažna antikancerogena svojstva, potičući tjelesne detoksikacijske enzime i štiteći DNK od oštećenja, s posebnim naglaskom na smanjenje rizika od raka debelog crijeva.
Kako ih odabrati i pripremiti?
Da biste maksimalno iskoristili sve dobrobiti prokulica, važno je znati kako ih odabrati i pripremiti. Uvijek birajte čvrste, zbijene glavice jarko zelene boje, izbjegavajući one koje su mekane, žute ili imaju oštećene listove. U hladnjaku se mogu čuvati do tjedan dana. Iako se mogu jesti i sirove, termička obrada poboljšava njihov okus i probavljivost. Najbolje metode su pečenje u pećnici s malo maslinovog ulja, što im daje orašast i slatkast okus, ili kratko kuhanje na pari koje čuva najviše nutrijenata. Kuhanje u vodi se ne preporučuje jer se gubi velik dio vitamina C. Ipak, treba imati na umu da zbog visokog udjela vlakana kod nekih osoba mogu izazvati nadutost. Također, osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebale bi se posavjetovati s liječnikom zbog iznimno visokog sadržaja vitamina K. ( Ordinacija.hr )




