Zbog svog jedinstvenog sastava, lakše probavljivosti i bogatstva bioaktivnim spojevima, predstavlja moćnu alternativu koja može ublažiti brojne tegobe, od probavnih smetnji do respiratornih problema.
Mnogi ljudi nakon konzumacije kravljeg mlijeka osjećaju nadutost, plinove ili opću nelagodu u trbuhu. Iako se često sumnja na intoleranciju na laktozu, sve je više dokaza da specifični proteini i struktura masti u kravljem mlijeku također pridonose tim simptomima. Kozje mlijeko, s druge strane, nudi bitno drugačiji profil koji ga čini znatno nježnijim za probavni sustav. Njegova tajna leži u biokemijskoj strukturi; u želucu stvara mekšu i finiju sirutku koju želučani enzimi razgrađuju znatno brže. To je velikim dijelom posljedica manjih masnih globula koje ne zahtijevaju homogenizaciju i prirodno su emulgirane, što omogućuje bržu i učinkovitiju probavu. Zbog toga osobe koje konzumiraju kozje mlijeko prijavljuju manje gastrointestinalnih smetnji, a bogatstvo srednjelančanim masnim kiselinama (MCT) osigurava brz izvor energije, zaobilazeći složene probavne procese potrebne za dugolančane masne kiseline prisutne u kravljem mlijeku.
Proteinski sastav
Jedan od ključnih razloga zašto se kozje mlijeko preporučuje osobama s osjetljivošću na mliječne proizvode jest njegov proteinski sastav. Sadrži znatno nižu razinu alfa-S1 kazeina, proteina koji je glavni uzročnik alergijskih reakcija na kravlje mlijeko. Iako kozje mlijeko nije prikladna zamjena za osobe s potvrđenom, IgE posredovanom alergijom zbog visoke unakrsne reaktivnosti, brojne studije i anegdotska iskustva pokazuju da ga osobe s blažim, ne-IgE posredovanim alergijama ili intolerancijama često puno bolje podnose. Njegovi bioaktivni peptidi, oslobođeni tijekom probave, pokazuju protuupalna svojstva, što može pomoći u smirivanju probavnog trakta i ublažavanju simptoma kod stanja poput sindroma iritabilnog crijeva ili drugih upalnih procesa u tijelu.

Sve se više govori o vezi između zdravlja crijeva i dišnog sustava, poznatoj kao “osovina crijeva-pluća”. Neravnoteža crijevne flore može utjecati na imunološki sustav i pogoršati respiratorna stanja poput astme ili sinusitisa. Kozje mlijeko ovdje igra dvostruku ulogu. Prvo, sadrži prirodno više razine oligosaharida, složenih šećera koji djeluju kao prebiotici. Ovi spojevi hrane korisne bakterije u crijevima, poput bifidobakterija i laktobacila, potičući zdrav i uravnotežen mikrobiom. Drugo, bogato je selenom i cinkom, mineralima ključnim za snažan imunitet. Jačanjem crijevne barijere i podržavanjem imunološkog sustava, kozje mlijeko može neizravno doprinijeti smanjenju respiratornih simptoma, poput nakupljanja sluzi i začepljenosti sinusa.
Osim specifičnih zdravstvenih prednosti, kozje mlijeko je prava nutritivna riznica. Obiluje vitaminima B skupine, posebice B1, B2, B6 i B12, koji su ključni za jačanje živčanog sustava i borbu protiv stresa. Izvrstan je izvor kalcija i fosfora, neophodnih za čvrstoću kostiju i prevenciju osteoporoze, a istraživanja su pokazala da djeca hranjena kozjim mlijekom imaju brži rast i bolju mineralizaciju kostiju. Također, pokazalo se da poboljšava sposobnost organizma da metabolizira željezo, cink i bakar, što ga čini iznimno korisnim za osobe koje pate od anemije uzrokovane nedostatkom željeza, jer potiče obnovu hemoglobina.
Tko sve ima najviše koristi od kozjeg mlijeka?
Zbog svog jedinstvenog sastava, koji je po nekim karakteristikama sličniji majčinom mlijeku nego kravljem, kozje mlijeko izuzetno je pogodno za djecu, osobito onu sklonu alergijama. Sadrži i aminokiselinu taurin, važnu za razvoj mozga kod dojenčadi. Odrasli s probavnim tegobama, sportaši kojima treba brz izvor energije, starije osobe koje žele sačuvati zdravlje kostiju te pojedinci s oslabljenim imunitetom ili kroničnim upalnim stanjima poput artritisa mogu osjetiti značajne dobrobiti. Također se preporučuje osobama s bolestima koje uzrokuju lošu apsorpciju hranjivih tvari, poput problema sa žuči ili cistične fibroze.
Odrasli s probavnim tegobama, sportaši kojima treba brz izvor energije, starije osobe koje žele sačuvati zdravlje kostiju te pojedinci s oslabljenim imunitetom ili kroničnim upalnim stanjima poput artritisa mogu osjetiti značajne dobrobiti.
Od detoksikacije do prevencije bolesti
Narodna medicina odavno preporučuje kozje mlijeko za jačanje pluća i kao pomoć kod bronhitisa, a njegova sposobnost da veže i neutralizira štetne spojeve čini ga korisnim za detoksikaciju organizma, što može biti od pomoći i pušačima. Neka istraživanja sugeriraju da specifična linolna kiselina prisutna u mliječnim mastima kozjeg mlijeka posjeduje antikancerogeno djelovanje. Visok udio kalija čini ga saveznikom kardiovaskularnog zdravlja jer može pomoći u regulaciji krvnog tlaka. Važno je napomenuti da se zbog rizika od krpeljnog encefalitisa preporučuje konzumacija isključivo pasteriziranog mlijeka. Uvođenjem kozjeg mlijeka u prehranu, birate namirnicu koja ne samo da hrani, već i aktivno podržava zdravlje cijelog organizma. ( Ordinacija.hr )




