Aronija, znanstveno poznata kao Aronia melanocarpa, s pravom nosi titulu supervoća. Ova tamna, trpka bobica smatra se jednom od najmoćnijih ljekovitih biljaka na planetu, a njezin nutritivni profil i zdravstvene dobrobiti nadmašuju mnoge razvikanije namirnice.
Aronija predstavlja pravu riznicu zdravlja, a njezina najveća snaga leži u izvanrednom antioksidativnom kapacitetu. Naime, aronija posjeduje jednu od najviših zabilježenih ORAC vrijednosti, što je mjera za sposobnost neutralizacije slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje uzrokuju oštećenja stanica i ubrzavaju proces starenja. Bogatstvo antioksidansima poput antocijana, koji joj daju karakterističnu tamnu boju, te flavonoida, karotena, luteina i zeaksantina, čini je moćnim štitom za cijeli organizam. Ovi spojevi, potpomognuti visokim udjelom vitamina C i E, aktivno se bore protiv oksidativnog stresa, čime štite tkiva od propadanja, smanjuju rizik od kroničnih bolesti i doprinose cjelokupnoj dugovječnosti i vitalnosti.
Zdravlje srca i krvnih žila
Njezino blagotvorno djelovanje proteže se i na jedan od najvažnijih sustava u tijelu – kardiovaskularni. Redovita konzumacija proizvoda od aronije može značajno doprinijeti zdravlju srca i krvnih žila. Aktivni sastojci pomažu u regulaciji krvnog tlaka, smanjenju razine lošeg (LDL) kolesterola i triglicerida, čime se sprječava nakupljanje plakova na stijenkama arterija, poznato kao ateroskleroza. Antioksidansi dodatno smanjuju upalne procese koji mogu oštetiti srčani mišić i krvne žile. Istovremeno, zahvaljujući impresivnom udjelu vitamina C, aronija djeluje kao snažan imunostimulans. Jačanjem cjelokupnog imunološkog sustava, pomaže tijelu da se učinkovitije obrani od sezonskih bolesti poput prehlade i gripe, čineći organizam otpornijim na infekcije.

Osim zaštite od oksidativnog stresa, aronija posjeduje i izražena protuupalna i antibakterijska svojstva. Njezini spojevi mogu pomoći u suzbijanju upalnih procesa u tijelu, koji su korijen mnogih kroničnih oboljenja. Posebno je zapažena njezina učinkovitost u borbi protiv infekcija urinarnog trakta. Istraživanja su pokazala da aronija ima iznimno snažno djelovanje protiv bakterije E. coli, glavnog uzročnika ovih neugodnih infekcija, a njezina je snaga u tom pogledu procijenjena kao čak i do deset puta jača u usporedbi s drugim bobičastim voćem, poput brusnice. To je čini prirodnim saveznikom u prevenciji i smirivanju urinarnih tegoba.
Antioksidansi prisutni u ovim bobicama prelaze krvno-moždanu barijeru i štite moždane stanice od oksidativnog stresa, što može usporiti kognitivno propadanje povezano sa starenjem.
Blagotvorni učinci aronije ne zaustavljaju se samo na tijelu, već sežu i do mozga. Antioksidansi prisutni u ovim bobicama prelaze krvno-moždanu barijeru i štite moždane stanice od oksidativnog stresa, što može usporiti kognitivno propadanje povezano sa starenjem. Time se smanjuje rizik od razvoja neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije, a postoje naznake da može pomoći i u poboljšanju pamćenja i koncentracije. Ujedno, aronija je izvanredan saveznik probavnog sustava. Bogata je dijetalnim vlaknima koja su ključna za održavanje zdrave crijevne flore i redovite probave, čime se sprječavaju zatvor i drugi probavni problemi.
Riznica vitamina i minerala za vitalnost
Nutritivni sastav aronije doista je impresivan i čini je kompletnom namirnicom. Sadrži čitav spektar vitamina, uključujući vitamine A, K, te gotovo cijelu B skupinu: B1, B2, B3, B5, B6 i B9 (folat). Od minerala, obiluje kalijem, manganom, kalcijem, cinkom, jodom i fosforom. Posebno se ističe kao jedan od najboljih biljnih izvora željeza; samo 100 grama svježih bobica može zadovoljiti čak 93% dnevnih potreba organizma za ovim ključnim mineralom, što je čini idealnom namirnicom za prevenciju anemije. Uz sve to, aronija je niskokalorična i siromašna mastima, a bogata vlaknima, što doprinosi dugotrajnom osjećaju sitosti i čini je odličnim dodatkom prehrani za osobe koje paze na tjelesnu težinu. Njezini antioksidansi, poput karotena, također štite zdravlje očiju, kože i drugih tkiva od oštećenja i bolesti.
Samo 100 grama svježih bobica može zadovoljiti čak 93% dnevnih potreba organizma za ovim ključnim mineralom, što je čini idealnom namirnicom za prevenciju anemije.
Kako uključiti aroniju u svakodnevnu prehranu?
Srećom, ovu moćnu bobicu lako je uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Iako svježe bobice imaju trpak i pomalo gorak okus, njihove se dobrobiti mogu iskoristiti kroz različite proizvode. Najpopularniji jesok od aronije, koji se pije u malim količinama kao dnevni eliksir zdravlja. Također se može konzumirati u obliku čaja od sušenih bobica, sirupa, džema ili kao prah koji se dodaje u smoothieje i jogurte. Sušene bobice odličan su dodatak zobenim pahuljicama ili orašastim plodovima. Bez obzira na oblik, redovita konzumacija aronije predstavlja jednostavan i učinkovit korak prema očuvanju dugoročnog zdravlja i vitalnosti, potvrđujući njezin status jedne od najvrjednijih namirnica koje nam priroda nudi.
( Ordinacija.hr )