Saznajte zašto je matovilac nutritivno moćna salata koja čuva zdravlje srca, poboljšava vid, liječi anemiju i štiti od viroza i raka.
Matovilac (Valerianella locusta) spada među najbogatije nutritivne salate, omiljen među ljubiteljima zdravih namirnica. Prvotno su ga uzgajali europski seljaci, sve dok ga kraljevski vrtlar Luja XIV nije otkrio i proslavio na kraljevskim dvorima. Od tada je matovilac postao simbol proljetnog povrća, poznat po svojim sočnim zelenim listovima koji su nadahnuli i jednu od najpoznatijih bajki – Matovilku.
Danas matovilac možemo pronaći u uzgoju diljem svijeta, iako je nekada rastao divlje. Njegov osvježavajući orašasti okus čini ga omiljenim među svim generacijama.
Nutritivno bogatstvo za bolje zdravlje
100 grama matovilca sadrži tek 26 kalorija, oko 3 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakana i 2 grama proteina. Osim toga, izvanredno je bogat folnom kiselinom, željezom, kalijem, kalcijem, vitaminima A, C i B, te omega-3 masnim kiselinama.

Evo šest razloga zašto biste matovilac trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu:
1. Pokreće rad metabolizma
Matovilac je izvrstan izvor vitamina B6, čak jednako ili više od paprike, pšeničnih klica i banane. Vitamin B6 ključan je za pravilan rad metabolizma – sudjeluje u stvaranju proteina, regulaciji neurotransmitera, formiranju crvenih krvnih zrnaca i prostaglandina. Osim toga, pomaže u razmnožavanju stanica, održavanju imunosnog sustava, zdravlju kože i mukoznih membrana, poboljšava raspoloženje i funkcije mozga, a može biti koristan i u borbi protiv celulita.
2. Liječi anemiju
Uz špinat, matovilac je među zelenim povrćem najbogatiji željezom. 100 grama sirovog matovilca zadovoljava 12% dnevnih potreba za ovim mineralom, a zahvaljujući kombinaciji vitamina C i folne kiseline, željezo iz matovilca vrlo se dobro apsorbira. Redovita konzumacija može pomoći u prevenciji i liječenju anemije, što je osobito važno za žene.
3. Čuva zdravlje srca
Matovilac obiluje kalijem i bakrom, mineralima koji štite srce, te omega-3 masnim kiselinama. Kalij pomaže regulirati krvni tlak, bakar održava razinu kolesterola, a omega-3 masne kiseline poboljšavaju razinu dobrog kolesterola i snižavaju visoke trigliceride.
4. Štiti od viroza i gripe
Bogata količina vitamina C (100 grama pokriva 64% dnevnih potreba) jača imunološki sustav, potiče proizvodnju kolagena i štiti kožu, kosti, žile i zube. Osim toga, vitamin A u matovilcu čuva zdravlje mukoznih membrana nosa, grla i pluća, pomažući u prevenciji bronhitisa i viroza.
5. Smanjuje rizik od raka
Antioksidativna svojstva matovilca pomažu u zaštiti od slobodnih radikala, usporavaju starenje i smanjuju rizik od nastanka raka. Prehrana bogata zelenim lisnatim povrćem može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 50%. Vlakna prisutna u ovom povrću, posebno šećerna galaktoza, sprječavaju stvaranje lecitina koji mogu oštetiti stijenke debelog crijeva.
6. Čuva dobar vid
Matovilac sadrži 14 puta više vitamina A od obične zelene salate. Samo 30 grama svježeg matovilca osigurava 18% dnevne potrebe za vitaminom A, ključnim za zdrav vid. Iako se vitamin A najčešće povezuje s narančastim povrćem, matovilac dokazuje da i zeleno lisnato povrće može biti izvanredan izvor ovog nutrijenta.
Matovilac je, dakle, puno više od obične salate. To je nutritivno bogato povrće koje pozitivno utječe na zdravlje srca, imunitet, krv i vid, a istovremeno može pomoći u prevenciji ozbiljnih bolesti. Uključivanje matovilca u svakodnevnu prehranu odličan je korak prema zdravijem životu.
(Ordinacija.hr)