Zdravlje kože

5 promjena na koži zbog kojih biste trebali posjetiti dermatologa

Foto: Shuttesrtock

Naša je koža itekako sklona promjenama, što zbog starenja, što zbog bilo kojih drugih unutarnjih ili vanjskih utjecaja. Nije svaka promjena na koži nužno loša, ali isto tako neke promjene na koži mogu biti znak za uzbunu. Pogledajte u kojim biste se situacijama trebali obratiti svome dermatologu.

1. Promjene na koži lica 

Promjene na koži lica najčešći su razlog dolaska pacijenta u dermatološku ordinaciju. Akne u adolescenata, ali i u onih u odrasloj dobi, bilo da se radi o aktivnoj fazi ili posljedicama akne (ožiljcima, pigmentacijama), jedan je od najčešćih razloga posjete dermatologu. Slijede seboroični dermatitis i rozaceja, dvije vrlo česte facijalne dermatoze koje su kronično recidivirajućeg tijeka što znači da ih ne možemo izliječiti – jer se nakon kraćega ili dužega vremena mirovanja gotovo redovito vraćaju. No, možemo ih vrlo uspješno držati pod kontrolom. Današnje mogućnosti liječenja omogućuju nam da terapiju prilagodimo svakom pacijentu, njegovim specifičnim tegobama, dinamici i težini kliničke slike, odnosno da gotovo individualiziramo terapiju.

2. Promjene kao posljedica starenja

Starenje kože lica, ali i vrata, dekoltea ili ruku danas je vrlo visoko na ljestvici prioriteta posjeta dermatologu, osobito u ordinacijama privatne prakse. Estetska dermatologija unazad je dva desetljeća izrazito propulzivna, gotovo nametljiva jer stalno nudi nešto novo.

Pri odabiru dermoestetske metode treba biti informiran, promišljen i kritičan, te – stavila bih na prvo mjesto – ne pretjerati. Kozmetička, dermoestetska i farmaceutska industrija tu je zbog nas – ne mi zbog nje. Želje pacijenta koje se tiču njegova izgleda svakako treba uvažiti, no na prvo mjesto stavljamo njegovu dugoročnu dobrobit.

Iznimno je važno da je pacijent voljan surađivati te da ima razumijevanja. Danas je, srećom, sve veći naglasak na zdravom i prirodnom izgledu, što se, zapravo, treba smatrati jedinim pravim putem.

3. Madeži i druge izrasline na koži

Sve je veća osvještenost u vezi važnosti preventivnoga pregleda madeža pa pacijenti ne dolaze više samo i isključivo zato što ih je jedan od madeža zabrinuo, nego zato što žele cjeloviti, preventivni, redoviti pregled madeža. To je svakako velik i pozitivni pomak. Ukoliko je potrebno ukloniti madež ili neku drugu promjenu na koži, utoliko nema mjesta odgađanju ili strahu jer je riječ o jednostavnom, malom, vremenski kratkom kirurškom zahvatu u lokalnoj anesteziji. Bezazlene promjene kože poput fibroma ili keratoza, zahvaljujući anestetskoj kremi koju koristimo prije uklanjanja (radiovalnom metodom ili laserom), danas omogućavaju potpuno bezbolnu proceduru, što je sigurno jedan od razloga zbog kojeg su ovi zahvati vrlo traženi.

4. Alergijske bolesti kože

Atopijski dermatitis, ali i druge bolesti, u stalnom su porastu kao još jedna od posljedica civilizacijskog stila života. Vrlo se uspješno, kao i gore navedene facijalne dermatoze mogu držati pod kontrolom nakon što se usvoje pravila ponašanja i dinamika terapije. Osipi različita tipa, ne samo alergijski, također su čest razlog posjete dermatologu.

5. Infekciozne bolesti kože

Gljivične, virusne, bakterijske bolesti kože danas su u padu u odnosu na nekad. Zamijenile su ih, danas češće, alergijske bolesti. No, gljivične infekcije stopala, noktiju stopala, osobito kod osoba koje profesionalno i na druge načine imaju predispozicije za njihov nastanak, još uvijek su vrlo česta dermatološka problematika. Virusne bolesti poput moluski, spolnih bradavica, herpesa također su česti razlozi dolaska dermatologu. Ljeti, osobito među djecom, česta bakterijska bolest koju viđamo je impetigo contagiosa. Sve ove navedene infekciozne bolesti imaju svoju, vrlo uspješnu terapiju.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo