Zdravlje

Zdravlje

10 ozbiljnih nuspojava soje kojih morate biti svjesni

Soja je jedna je od najvažnijih svjetskih prehrambenih kultura. Međutim, nedavne studije su pokazale da soja ima i nuspojave koje mogu štetiti tijelu.

Plod soje prerađuje se u prah koji je protein soje. Od praha se pravi sojino mlijeko koje je jedno od omiljenih zamjena za kravlje mlijeko. No nedavne studije upozorile su i na nuspojave koje soja može uzrokovati u ljudskom tijelu.

Visoke razine estrogena kod muškaraca

Sojino mlijeko koje konzumiramo sadrži određene razine izoflavona. Oni podižu razinu estrogena u tijelu kada se konzumiraju. To nepovoljno utječe na izgled muškaraca. Među ostalim nuspojavama općenito se primjećuje prekomjerni rast grudi. To se uglavnom događa kada konzumirate sojino mlijeko u velikim količinama. Također uzrokuje smanjenje seksualnog nagona kod muškaraca.

Smanjuje razinu prirodnog estrogena kod žena

Izoflavoni su izuzetno korisni za žene u fazi postmenopauze. Pomažu u borbi protiv valunga koji se javljaju nakon menopauze, zajedno s drugim nuspojavama koje su povezane s tim razdobljem. S druge strane, blokira prirodni estrogen koji tijelo samo proizvodi. To vas čini sklonima raku dojke i maternice prije menopauze. Također dovodi do raka osjetljivih na hormone kod ljudi.

Probavni problemi

Ovlaštena klinička nutricionistica Lauren Talbot kaže da soja blokira enzime potrebne za pravilnu probavu hrane u probavnom sustavu. To dovodi do raznih problema poput nadutosti, probavnih smetnji i zatvora. S vremenom poprima gori oblik problema sa sinusima, pogoršanja astme, prehlade i sindroma iritabilnog crijeva.

Vitamin E, selen i soja ne sprječavaju rak prostate

Hipotireoza

Ako konzumirate soju, povećavate svoje šanse za razvoj hipotireoze ili drugih autoimunih bolesti štitnjače, pogotovo ako vam je već dijagnosticiran slabi rad štitnjače. Fitoestrogeni i goitrogeni dva su spoja prisutna u soji koja utječu na pravilan rad štitnjače. Također dovodi do akutnog nedostatka joda u tijelu kada se redovito konzumira. To također utječe na hipotireozu jer štitnjača ne radi dobro u nedostatku joda.

Gastrointestinalna nelagoda

Soja sadrži puno proteina koji su korisni za zdravlje. Ali u isto vrijeme sadrži i spojeve koji ometaju sintezu proteina. Patit ćete od nadutosti, probavnih smetnji i zatvora. Soja također oslobađa tvari poput sluzi koje se razgrađuju i slažu uz unutarnju sluznicu želuca, sprječavajući pravilnu probavu hrane.

Shutterstock

Apsorpcija minerala

Soja sadrži fitinsku kiselinu koja sprječava apsorpciju esencijalnih minerala u tijelu. Pretjerana konzumacija soje utječe na snagu organizma pa slabi tijelo i imunološki sustav.

Bolest bubrega

Višak aluminija je štetan za bubrežni sustav, a soja je bogat izvor ovog minerala. Sadrži oksalat koji dovodi do stvaranja bubrežnih kamenaca. Naš probavni sustav ne može lako razgraditi oksalate i oni se nakupljaju u bubrezima stvarajući bubrežne kamence. Dugoročno to dovodi i do zatajenja bubrega.

Najbolji proteini koje možete jesti svaki dan za gubljenje masti i izgradnju mišića nakon 40-e

Rak endometrija

Kontinuirano korištenje soje u velikim količinama dovodi do prekanceroznih promjena u tkivima maternice. To će povećati rizik od raka endometrija. Ako već bolujete od raka, nemojte se upuštati u konzumaciju soje jer će vam pogoršati stanje.

Foto: Shutterstock

Rak mokraćnog mjehura

Također je poznato da proizvodi od soje uzrokuju rak mokraćnog mjehura, osobito ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako već bolujete od raka mokraćnog mjehura, izbjegavajte ga pod svaku cijenu. Ako imate obiteljsku povijest raka mokraćnog mjehura, izbjegavajte ga također.

Štetno za gušteraču

Soja sadrži inhibitore tripsina koji stimuliraju enzim tripsin. To pomaže u razgradnji proteina u tankom crijevu. Različite studije su pokazale da ti inhibitori onemogućuju pravilan rad tripsina i to oštećuje gušteraču.

A.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo