Zdravlje

Zdravlje

Ako imate giht, izbjegavajte ove namirnice u širokom luku

Važno je znati što će potaknuti pojavu simptoma gihta. Ovo su naminice koje morate izbjegavati ako želite izbjeći ovu neugodnu pojavu.

Giht je oblik artritisa, odnosno upale zglobova. Javlja se kao posljedica izrazito visoke koncentracije mokraćne kiseline u krvi čiji se kristali talože u području između kosti i zgloba. Najčešće obolijevaju muškarci srednjih godina, dok se kod žena javlja vrlo rijetko. 

Pri napadu gihta obično se iznenada javlja jaka bol u jednom ili više zglobova, obično noću. Bol se pojačava, zglob otiče, a koža iznad zgloba postaje preosjetljiva, crvena ili ljubičasta, napeta, sjajna i topla. Dodirivanje kože iznad zgloba može biti vrlo bolno. Pri akutnom napadaju gihta može se pojaviti i vrućica, tresavica, slabost i ubrzan rad srca. 

Kako si olakšati život s reumatoidnim artritisom? Prehrana, vježbanje i smanjenje stresa su ključni – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Kristali mokraćne kiseline, mogu se pojaviti kao kvržice pod kožom oko zglobova i na rubovima ušiju. Ako se počnu stvarati u bubrezima mogu dovesti do bubrežnih kamenaca.
Mokraćna kiselina je normalan nusprodukt razgradnje purina (određene vrste bjelančevina) i drugih tvari u tijelu, a iz organizma se uklanja putem bubrega i urina. No, kada u tijelu nastaje prevelika količina mokraćne kiseline ili kada je otežana njezina eliminacije kroz bubrege, može se javiti stanje povećane mokraćne kiseline u tijelu ili hiperuricemija. 

Postoji puno stvari koje mogu potaknuti napad gihta, od lijekova do dehidracije. 

Što najčešće izaziva napade gihta?

Napadaji gihta mogu biti potaknuti pijenjem velike količine alkohola ili jedenjem velike količine hrane bogate bjelančevinama, manjim ozljedama, kirurškim zahvatima, stresom ili oslabljenim stanjem organizma zbog neke bolesti.  

Određeno meso i namirnice

Namirnice koje sadrže puno purina mogu povećati razinu mokraćne kiseline u krvi što može dovesti do povećanog rizika od napada gihta. Namirnice koje sadrže visoki udio purina su: 

  • crveno meso
  • jetrica 
  • neke vrste morskih plodova
  • inćuni 
  • sardine
  • dagnje 
  • tuna

Grašak, grah, leća, šparoge, špinat i gljive su bogate purinom, ali se čini da one ne izazivaju probleme. 

Alkohol 

Vino, pivo, i slični napici mogu utjecati na povišenje razine mokraćne kiseline u krvi, što ga više pijete to su veće šanse da će doći do napada boli. Alkohol je komponenta koju se predlaže u potpunosti izbaciti, jer osim što potiče lučenje vode iz organizma što uzrokuje koncentriranje mokraćne kiseline u preostaloj tjelesnoj tekućini, alkohol također smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline u urin. 

Hrana bogata fruktozom 

Fruktoza je tip šećera koji je povezan s povećanim razinama mokraćne kiseline u krvi što znači da će potaknuti akutni napad gihta. Potrebno ih je izbjegavati kako se ne bi suočili s jakom bo

Visoki indeks tjelesne mase

I pretilost je povezana s napadima boli kod gihta, a upravo radi veće razine mokraćne kiseline kod takvih osoba. Gubitak kilograma uz pravilnu prehranu i tjelovježbu bi mogli ublažiti problem. 

Iznenađujući okidači gihta

Uz hranu i životni stil, postoji još stvari koje mogu biti okidači. Tu je stres, iako treba još istraživanja da bi se potvrdio njegov utjecaj, stručnjaci smatraju da je odgovoran. 
Aspirin isto tako može biti pokretač epizode akutnog napada. Dehidracija i promjene temperature mogu biti okidač, prva će utjecati na povišenje razine mokraćne kiseline, a promjena temperature zraka može imati također utjecaj bilo da se radi o porastu vlage, dolasku hladnog vremena ili vrućina.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo