Genetskih čimbenici utječu na povišen kolesterol, no velik utjecaj ima i prehrana. Pažljivo birajte što jedete kako biste sačuvali zdravlje
Višak kolesterola koji tijelo ne uspije iskoristiti dovodi do toga da se plak nakuplja u krvnim žilama i ometa protok krvi. To se stanje naziva ateroskleroza, a može dovesti do krvnih ugrušaka, srčanog i moždanog udara.
Iako je uzrok povišenog kolesterola djelomice genetski, povisuju ga i loše prehrambene navike poput konzumiranja previše hrane bogate zasićenim i transmasnim kiselinama. Nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i pretilost također doprinose povišenom kolesterolu.
Oči vas mogu upozoriti da imate previsok kolesterol
Kako neka hrana podiže razinu LDL kolesterola, tako druga ima pozitivan utjecaj. Ovo su namirnice koji bi se trebale naći na vašem jelovniku želite li izbjeći probleme s krvožilnim sustavom:
1. Zob
Među žitaricama ima najviše proteina. Odličan je izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle skokove i padove šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput pekarskih proizvoda ili rafiniranih kukuruznih pahuljica.
Zob sadrži i vlakna koja će sniziti loš kolesterol, a prema pisanju Cleveland klinike, ako dodate samo šalicu zobene kaše svom obroku u danu, možete sniziti kolesterol za 5 do 8 posto.

2. Orašasti plodovi
Bademi, orasi i ostali orašasti plodovi su odličan način za snižavanje LDL kolesterola. Prošlogodišnja je studija pokazala da osobe koje jedu orahe svaki dan kroz dvije godine mogu smanjiti svoj loš kolesterol, ali i povisiti razine dobrog kolesterola.
I vrapci na granama znaju da su orašasti plodovi zdravi, ali koje jesti za zdravo srce, mozak…?
Čestice LDL kolesterola dolaze u raznim veličinama, a istraživanja su pokazala kako su male, guste čestice češće povezane s aterosklerozom.
3. Avokado
Iako čak 77 posto kalorija iz njega dolazi iz masnoća riječ je o mastima oleinske kiseline, istim onima koje se nalaze u maslinovom ulju. Ubacivanjem avokada u prehranu smanjit ćete šanse za razvoj bolesti srca.
Uz banane, avokado je i najbolji izbor kalija. U samo 100 grama nalazi se 14 posto preporučene dnevne količine. Kalij je važan za smanjivanje krvnog tlaka, a samim time se smanjuje i rizik od srčanog udara.

4. Maslinovo ulje
Većina liječnika i nutricionist slaže se da je maslinovo ulje, posebice djevičansko, odlično za zdravlje jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, koja utječe na smanjenje upala. Ako ga koristite umjesto drugih ulja utjecat će na snižavanje razina kolesterola.
N. M.