Hrana i recepti

Hrana i recepti

I vrapci na granama znaju da su orašasti plodovi zdravi, ali koje jesti za zdravo srce, mozak…?

Bilo da ih konzumirate kao dodatak obroku ili kao međuobrok, orašasti plodovi u svom sastavu nose brojne blagodati, a odlični su i za očuvanje cjelokupnog zdravlja.

Studija iz 2004. godine objavljena u Harvard Medical School Family Health Guide utvrdila je kako su orašasti plodovi najbolji kada se konzumiraju u kombinaciji s drugim orašastim plodovima. Tako miješani, sirovi i ne začinjeni, najbolji su izvor nutrijenata i antioksidansa, navodi health.com

Ipak, svaki od ovih plodova posebno je dobar za zdravlje mozga, prostate ili za gubitak kilograma, a mi vam navodimo njihove posebnosti. 

Bademi, pistacije, indijski oraščić

Iako su svi orašasti proizvodi izrazito zdrav dodatak prehrani, neki od njih ipak sadrže nešto manje kalorija od drugih. Plodovi s najmanje kalorija su bademi, a slijede ih indijski oraščići te pistacije. Nravno, važno je napomenuti da se radi o prirodnim plodovima koji nisu prženi i kojima nije dodana sol.

Orasi

S visokim postotkom, za srce pogodnih, kiselina, orasi spadaju u plodove koji su najbolji za zdravlje srca. Uz to, studija iz 2006. godine pokazala je kako su orasi podjednako uspješni u smanjenju upala kao i u oksidaciji arterija nakon punomasnog obroka. Za ovakve rezultate, smatraju, potrebno je pojesti osam oraha dnevno.

Kikiriki

Orašasti plod bogat folnom kiselinom, kikiriki je, a ta ga činjenica čini i iznimno pogodnim za zaštitu od pada kognitivnih funkcija. Uz to, izvrstan je izvor folne kiseline i za vegetarijance kao i za trudnice, a izvor je i zdravih masti i vitamina E.

Evo zašto bi vam maslac od kikirikija trebao biti na listi omiljenih namirnica

Pekan orah i brazilski orah

Za zaštitu od raka prostate koristi se brazilski orah jer sadrži mineral selenij, no ne bi se smjelo pretjerati s ovim orasima jer prekomjerne količine selenija dovode se u vezu s dijabetesim tipa dva.

S druge strane, pekan orah sadrži steroid koji ublažava simptome uvećane prostate.

Bademi

Budući da su najveći izvor kalcija, bademi su izvrsni za cjelokupno zdravlje, a bogati su i vitaminom E koji djeluje protuupalno. Upravo zato, bademi su namirnica koju morate uključiti u svoju prehranu kako bi se uspješno prevenirali od bolesti. 

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo