Zdravlje

Zdravlje

Ako ste skloni promjenama raspoloženja, uzrok se može kriti u – vlazi vašega doma!

Pred nama su zimski dani u kojima ćemo radije odabrati ostati u toplini svoga doma nego izaći van. Međutim, upravo ostanak u zatvorenom prostoru često donosi štetnosti za naše zdravlje, i fizičko, ali i mentalno.

Ljudski organizam bilježi i pamti i najmanje promjene, bile one uvjetovane unutarnjim ili vanjskim faktorima. Vanjski faktori kojih često nismo svjesni svakako su i temperatura, vjetar, oborine, vlažnost i tlak zraka te bilo koja druga vremenska promjena. Meteoropatija, odnosno osjetljivost na promjenu vremena manifestira se u križobolji, glavobolji i sl. Međutim, često zanemarujemo promjene u svome mentalnome zdravlju

Naime, u prostorima u kojima ne postoji optimalna koncentracija vlage (između 45% i 60%) može doći do niza promjena u mentalnome zdravlju. Recimo, prevelika koncentracija vlage može uzrokovati:

  • letargiju
  • smanjenu koncentraciju
  • razdražljivost
  • apatiju
  • nagle promjene raspoloženja

Stoga je iznimno bitno imati uvid u koncentraciju vlage u svome domu, a za to su najbolji način svakako higrometri

Svjež zrak u domu, bez plijesni, gljivica i s idealnom koncentracijom vlage garancija je vaše sreće. Upravo zbog toga, pročišćivači zraka katkada su najbolji lijek i dar koji si možete priuštiti.

Vlaga i depresija

Također, poznato je da se zbog vlage stvara plijesan koja je, prema nekim istraživanjima, povezana s depresijom. Sve se to događa zato što uslijed prevelike koncentracije vlage u prostoru naša osjetila počnu krivo percipirati temperaturu prostorije te imamo osjećaj da je prostorija mnogo hladnija nego što zapravo jest, a hladnoća, pak, dovodi do povećanoga lučenja hormona stresa (ACTH) i smanjenoga lučenja endorfina, hormona sreće. Zbog takve promjene kemijskoga sastava u našemu organizmu dolazi do razdražljivosti, tjeskobe, manjka volje i energije, iritabilnosti, manjim interesom za svakodnevnim stvarima i sl. Stoga je potrebno svakodnevno se boriti protiv vlage počevši s jednostavnim metodama kao što su redovno prozračivanje prostora koji će u njega unijeti svježinu, a samim tim i pozitivnu energiju te bolje raspoloženje.

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo