Ako vidite ove promjene na konzerviranoj hrani nemojte je jesti, može biti smrtonosno - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako vidite ove promjene na konzerviranoj hrani nemojte je jesti, može biti smrtonosno

Foto: Shutterstock

Stručnjak upozorava kako prepoznati opasne bakterije koje su se nastanile u vašoj konzerviranoj hrani

Stručnjak za higijenu upozorio je da konzerve pečenog graha, tune ili juhe mogu biti pune bakterija koje potencijalno mogu dovesti do paralize i smrti.

Postoje neki pokazatelji koji vam trebaju upaliti crveni alarm oko konzumiranja konzervirane hrane. Udubljenja, hrđe i tekućina koja štrca prilikom otvaranja su pokazatelji da hrana može biti kontaminirana bakterijama, uključujući C. botulinum, koja može uzrokovati stanje opasno po život u kojem toksini napadaju živčani sustav i uzrokuju paralizu.

12 najhranjivijih namirnica kojima možete počastiti svoje tijelo

C. botulinum se najčešće javlja u nepravilno konzerviranoj hrani. Paul Jackson, direktor tvrtke specijalizirane za otpad, savjetuje kupcima da pregledaju konzerve prije nego što ih kupe.

Hrana iz konzerve s plitkim udubljenjem općenito je sigurna za jelo ako nema drugih znakova oštećenja. Duboka udubljenja na konzervama hrane su ipak veliki znak za uzbunu, rekao je za Mirror.

To je zato što duboka udubljenja mogu uzrokovati mikropukotine koje omogućuju bakterijama ulazak i infekciju sadržaja. Iako same bakterije nisu štetne, kada su lišene kisika, poput zatvorenih konzervi ili limenki, mogu proizvesti vrlo otrovne toksine.

Shutterstock

Osim dubokih udubljenja, Jackson upozorava na jedenje iz konzervi koje su zahrđale, što može biti znak slično opasnog prekomjernog rasta bakterija.

Hrđa na konzervi je zabrinjavajuća jer može oslabiti metal i kontaminirati sadržaj. Čak i manje mrlje od hrđe mogu ukazivati ​​na to da hrana možda više nije sigurna za jelo, upozorio je Jackson.

Vidljivo ispupčena konzerva također je jasan znak problema. Ispupčenje je obično posljedica nakupljanja plina uslijed bakterijske aktivnosti unutar konzerve, što pokazuje da je hrana pokvarena.

Na kraju, Jackson je savjetovao da se bace sve konzerve koje šikljaju tekućinu ili ispuštaju neugodan miris prilikom otvaranja.

Dijeta za prevenciju raka: Smanjite rizik od bolesti prehranom

Ako konzerva šiklja tekućina prilikom otvaranja, to bi moglo biti zbog nakupljanja plina uslijed rasta mikroba. To utječe na okus i kvalitetu hrane, ali predstavlja i ozbiljan zdravstveni rizik, stoga budite oprezni, rekao je.

Simptomi trovanja

Kada netko hranom u organizam unese toksine, može dobiti botulizam (neuromišićno trovanje) koji dovodi do slabosti i paralize mišića. Ovisno o točnoj vrsti, neki će u početku osjetiti simptome poput mučnine, povraćanja, grčeva u želucu, proljeva ili zatvora. Bez liječenja, infekcija će napasti živčani sustav na kraju uzrokujući paralizu koja se širi niz tijelo od glave do nogu.

Shutterstock

Simptomi mogu uključivati i ​​spuštene kapke, zamagljen ili dvostruki vid, slabost mišića lica, poteškoće s disanjem i poteškoće s gutanjem. Procjenjuje se da 10 posto slučajeva rezultira smrću.

Kako spremiti konzerve

Jackson predlaže skladištenje konzervirane robe u ormaru dalje od sudopera, gdje temperature vjerojatno variraju i stvaraju uvjete u kojima će bakterije napredovati.

Iznimno niske temperature mogu uzrokovati pucanje konzervi, što potencijalno može dovesti do prodiranja zraka i vlage, što pak može dovesti do hrđe i potencijalne kontaminacije, rekao je.

Čuvanje konzervirane hrane u stabilnoj, umjerenoj klimi pomaže u očuvanju njihove dugotrajnosti i sigurnosti. Također je dobro biti svjestan rokova trajanja za različite skupine hrane.

Namirnice s visokim udjelom kiseline, poput rajčica, općenito zadržavaju kvalitetu oko 18 mjeseci nakon isteka roka trajanja zbog svoje kiselosti, što pomaže u njihovom očuvanju. Nasuprot tome, namirnice s niskim udjelom kiseline, poput mesa i povrća, mogu zadržati svoju vrhunsku svježinu dvije do pet godina nakon isteka roka trajanja, pod uvjetom da se pravilno skladište, pojasnio je Jackson.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo