Prerađeno meso, alkohol te prekomjerna konzumacija šećera i masti mogu povećati rizik od raka crijeva, dojke i jetre, tvrde stručnjaci.
Stručnjaci tvrde da rizik od raka možete smanjiti izbacivanjem određenih stvari iz prehrane.
Prerađeno meso
Kobasice, slanina, salama, chorizo, šunka, hrenovke primjeri su prerađenog mesa, a prerađeno meso jedna je od skupina namirnica za koje se zna da povećavaju rizik od raka.
Prerađeno meso je svako životinjsko meso koje je tretirano kako bi mu se produžio rok trajanja ili poboljšao okus. To se često postiže dodavanjem kemijskih konzervansa kao što su nitrati. Meso se također može prerađivati sušenjem, dimljenjem ili soljenjem. Kada se pojedu, nitrati mogu doživjeti reakciju koja ih pretvara u tvar zvanu N-nitrozo kemikalije (NOC).
Stručnjaci su toliko sigurni da prerađeno meso uzrokuje rak da ga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao ‘kancerogen prve klase’, u istom rangu kao pušenje i alkohol.
Alkohol
Ispijanje bilo kojeg oblika piva, vina ili žestokih pića povećava rizik od raka usta, gornjeg dijela grla, grkljana, jednjaka, dojke, jetre i crijeva.
Kada je riječ o alkoholu, pijenje nema zdravstvenih koristi. Imamo snažne znanstvene dokaze da su sve vrste alkoholnih pića uzročnici najmanje šest vrsta raka, uključujući rak dojke i crijeva. Budući da čak i male količine alkohola mogu povećati rizik od raka, preporučujemo da ne pijete alkohol. Za neke vrste raka alkohol je posebno štetan ako uz to pušite, rekao je Matthew Lambert, nutricionist i menadžer za zdravstvene informacije i promociju pri Svjetskom fondu za istraživanje raka (WCRF).
Crveno meso
Stručnjaci upozoravaju da je crveno meso također na popisu namirnica koje mogu uzrokovati rak.
Smatra se da, iako crveno meso povećava rizik od raka debelog crijeva, želuca i gušterače, on nije tako velik kao onaj koji predstavlja prerađeno meso.
Iako stručnjaci smatraju da će smanjenje konzumacije crvenog mesa smanjiti rizik od raka, naglašavaju i da ljudi ipak moraju osigurati da unose prave hranjive tvari iz svoje prehrane. To je zato što je meso jedan od glavnih izvora vitamina B12 koji je vitalan za funkcioniranje živaca, proizvodnju DNK u stanicama i proizvodnju krvi.
Pečenje mesa na roštilju povećava rizik od raka, doktorica dijeli 5 savjeta za zdravije roštiljanje
Crveno meso također našem tijelu daje željezo, koje je važno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, cink, koji pomaže tijelu da stvara nove stanice i zacjeljuje rane, te druge vitamine B, koji pomažu tijelu da oslobodi energiju iz hrane.
Izvore ovih ključnih nutrijenata moguće je uzeti i iz drugih izvora, npr. mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i tamnozelenog povrća.
Slatka i pržena hrana
Svi znamo da brza hrana nije dobra za naše zdravlje. Ovo su razlozi:
Ljudima savjetujemo da jedu što manje prerađene hrane s visokim udjelom zasićenih masti, šećera i soli. To uključuje hranu poput kolača, keksa, peciva, čipsa, pića zaslađenih šećerom i brze hrane poput pizze i hamburgera. Ova vrsta hrane nema vlakana i ne sadrži praktički nikakve esencijalne hranjive tvari, treba je jesti samo povremeno i u malim količinama, rekao je za Daily Mail Lambert te dodao kako ova vrsta hrane lako dovodi do debljanja i pretilosti, stanja koje je povezano s najmanje 13 vrsta raka.
Iz tog razloga naglašava da je održavanje zdrave težine jedna od najvažnijih stvari koje ljudi mogu učiniti kako bi smanjili rizik od raka.
Ljudi bi trebali nastojati jesti više hrane bogate hranjivim tvarima jedući najmanje pet porcija različitog voća i povrća svaki dan, birajući verzije hrane od cjelovitog zrna, mahunarke poput graha i leće te neslane orašaste plodove i sjemenke. Ove vrste hrane sadrže više hranjivih tvari poput vitamina, minerala i vlakana – što je, između ostalog, važno za smanjenje rizika od raka crijeva, zaključio je Lambert.
H. A.