Art terapijom protiv raka - Ordinacija.hr

Art terapijom protiv raka

Ordinacija.hr

Pacijenti ogrnuti u plašteve omiljene boje uz umjetničke erotske slike bore se s opakom bolešću!

goya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolesnici se tijekom seanse hipnozom dovode u stanje plitkog transa. Bez odjeće, u mračnoj sobi, zaogrnuti su samo plaštem u svojoj omiljenoj boji…

“Pobuđivanje erosa u onkološkog bolesnika rezultira buđenjem želje za životom”, rekao je prof. dr. Miroslav Prstačić, sofrolog i psiholog s Rehabilitacijsko-edukacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Fakultet već ove jeseni s brazilskim liječnicima počinje drugu fazu kliničkog ispitivanja liječenja onkoloških bolesnika art-terapijom.

Riječ je, otkriva, o kreativnoj terapiji koju Francuzi u svojim bolnicama primjenjuju već 30-ak godina, a koja u bolesnika znatno pojačava količinu imunoglobulina u krvi, te mu pomaže u borbi s opakom bolešću.

“Tretman traje približno 45 minuta, a pacijent se hipnozom tijekom seanse dovodi u stanje plitkog transa”, pojašnjava prof. Prstačić.

Plešu u sumraku

“Svaka se seansa provodi u mračnoj prostoriji, u kojoj gori samo jedno blago plavo ili zeleno svjetlo, a pacijent je posve gol, ogrnut plaštom svoje omiljene boje. Svira tiha glazba”, otkriva profesor. Pred njegovim se očima s dijaprojektora na zidu tamne prostorije produciraju erotske slike poznatih slikara, poput Van Goghovih, Gauguinovih, Goyinih, Dalijevih, koje prikazuju ljepotu golog tijela, ljubavi i rađanja.

“Oboljeli tijekom terapije ne govori ništa, gleda projekcije u koje se vrlo često može uključiti i terapeut koji pleše pred njim”, pojašnjava prof. Prstačić. Većina pacijenata, tijekom seanse, spontano ustaje i pleše u sumraku, nakon završetka s lakoćom pričaju o svojoj bolesti, a strah nestaje.

– Psihološka analiza, nakon terapije, otkriva da je pacijent veseo, razdragan i odlučan u borbi za život, a oni u poodmaklim fazama raka smireni su i spremni prijeći “na drugu stranu postojanja”.

Bez grča
Veliku korist kreativna terapija pokazuje i u pacijenata kojima su zbog bolesti amputirani dijelovi tijela, primjerice ženama dojke.

“Slike koje prolaze pred njihovim očima pomažu im da se oslobode i pronađu ljepotu svoga tijela, s dojkom ili bez nje, jer istinska ljepota dolazi iznutra”, kaže profesor Prstačić. Prvi je korak u tome napravila manekenka Joanne Matushka, koja je nakon amputacije dojke snimila fotografiju za američki časopis u kojoj je pokazala amputirano mjesto.

Autor: Sonja Hoffman, VL

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo