Mnogi zanemare datum na pakiranju, no stručnjaci upozoravaju da to može biti kobna pogreška. Dok oznaka “najbolje upotrijebiti do” govori o kvaliteti, “upotrijebiti do” je crvena linija za sigurnost hrane koju nikada ne smijete prijeći, jer konzumacija takvih proizvoda može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.
Prvi na popisu namirnica koje zahtijevaju poštivanje roka trajanja su suhomesnati proizvodi i naresci. Rizični su oni narezani i vakuumirani jer su idealno okruženje za razvoj opasnih bakterija, prvenstveno listerije. Ova bakterija izuzetno je opasna jer se može razmnožavati i na niskim temperaturama u hladnjaku, a može uzrokovati listeriozu, ozbiljnu infekciju s teškim posljedicama za trudnice, starije i osobe s oslabljenim imunitetom. Zbog veće vlažnosti i manjeg udjela soli, narezane šunke i salame treba baciti čim im istekne rok.
Sirovo meso i riba
Sirovo meso i riba spadaju u najlakše kvarljivu hranu. Piletina, junetina, svinjetina i mljeveno meso brzo postaju leglo štetnih bakterija poput salmonele i E. coli, koje uzrokuju teško trovanje hranom. Poseban oprez nužan je kod mesa koje je kupljeno već odmrznuto – ono se mora iskoristiti prije navedenog datuma i ne smije se ponovno zamrzavati. Slično vrijedi i za svježu ribu i morske plodove, koji su izuzetno podložni kvarenju. Preporučuje se konzumirati ih unutar dan ili dva od kupnje ili ih odmah zamrznuti jer se sirova riba smatra neispravnom već nakon 48 sati.

Mliječni proizvodi također su visoko na ljestvici rizika. Svježe mlijeko, iako pasterizirano, nakon otvaranja postaje osjetljivo na bakterije, a u njemu se može razviti i E. coli. Promjena boje ili kiselkast miris jasan su znak da ga treba baciti. Još su osjetljiviji meki sirevi poput ricotte, krem sira i svježeg sira. Zbog visokog udjela vlage, podložniji su razvoju bakterija i plijesni koja, za razliku od tvrdih sireva, može prodrijeti duboko u strukturu i kontaminirati cijeli proizvod, čineći ga opasnim.
Iako ih neki smatraju sigurnima i nekoliko tjedana nakon isteka roka ako su pravilno skladištena, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu preporučuje strogo pridržavanje datuma.
Iako se često smatraju dugotrajnijima, jaja predstavljaju rizik zbog moguće prisutnosti salmonele. Iako ih neki smatraju sigurnima i nekoliko tjedana nakon isteka roka ako su pravilno skladištena, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu preporučuje strogo pridržavanje datuma, pogotovo ako se jaja koriste sirova ili polusirova u jelima poput domaće majoneze ili krema. U istu kategoriju opasnosti spada i lisnato povrće, posebice pakirane, oprane salate. Vlaga u vrećici stvara savršene uvjete za razmnožavanje bakterija, a pojava sluzi jasan je znak da salatu treba odmah baciti.
Ne podcjenjujte opasnost iz staklenki i boca
Otvoreni umaci poput majoneze, kečapa i raznih dresinga gube zaštitu nakon što se slomi sigurnosni pečat. Izloženi zraku i potencijalnoj kontaminaciji priborom za jelo, postaju podložni kvarenju i nakon isteka roka predstavljaju rizik. Slično je i s prirodnim sokovima, pogotovo nepasteriziranim, koji se moraju popiti unutar dva dana od otvaranja. Komercijalno prerađeni sokovi mogu izdržati do tjedan dana u hladnjaku, no nakon isteka roka njihova konzumacija nije preporučljiva.
Opasnost vreba i kod svježeg voća, osobito bobičastog, na kojem se brzo razvija plijesan čiji toksini mogu prodrijeti duboko u plod.
Posebnu pažnju treba obratiti na klice, poput onih od lucerke, koje se uzgajaju u toplim i vlažnim uvjetima idealnim za razmnožavanje bakterija, uključujući salmonelu i E. coli. Treba ih iskoristiti odmah nakon kupnje. Opasnost vreba i kod svježeg voća, osobito bobičastog, na kojem se brzo razvija plijesan čiji toksini mogu prodrijeti duboko u plod. Čak i domaća salata od tune može biti opasna ako stoji na sobnoj temperaturi dulje od dva sata.
Na kraju, najvažnija namirnica na popisu, kod koje kompromisa nema, jest mliječna formula za dojenčad. To je jedini izvor prehrane za bebe koje se ne doje, a formula kojoj je istekao rok trajanja može značiti drastičan nedostatak ključnih hranjivih tvari poput vitamina C. Osim toga, postoji rizik od kvarenja masnoća u formuli, što može dovesti do probavnih smetnji kod najosjetljivijih. Sigurnost djeteta mora uvijek biti na prvom mjestu, stoga je bacanje formule s isteklim rokom jedina ispravna odluka.
( Ordinacija.hr )




