6 razloga zašto je i ljeti dobro piti čaj od kamilice - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

6 razloga zašto je i ljeti dobro piti čaj od kamilice

Foto: Shutterstock

Ovaj popularni napitak pruža mnoge dobrobiti za zdravlje

Čaj od kamilice je sigurno najpopularniji čaj na svijetu. Jednostavno se priprema pomoću svježih ili sušenih cvjetova biljke.

Prepun antioksidanata, poznatih zaštitnika zdravlja, umanjuje rizik do nastanka bolesti, kao što su bolesti srca i probavnog sustava. Na koje još načine ispijanje čaja od kamilice može pomoći zdravlju?

1. Čuva zdravlje probavnog sustava

Pravilna probava je iznimno važna za cjelokupno zdravlje, a jedno je manje istraživanje pokazalo da kamilica može pospješiti probavu i smanjiti rizik od gastroenteroloških problema. Spomenuto istraživanje je pokazalo da kamilica smiruje ​proljev kod miševa,dok je drugo pokazalo kako može spriječiti pojavu čireva. Bez obzira na postojeća istraživanja, potrebno je utjecaj kamilice istražiti na čovjeku.

Nim – indijska “magična” biljka koja liječi sve

2. Može spriječiti razvoj raka

Antioksidanti koje sadrži kamilica su povezani sa manjim rizikom od nastaka nekoliko vrsti raka, a najvažniji je svakako apigenin za koji se pokazalo da se uspješno bori protiv stanica raka grudi, crijeva, kože, prostate i maternice. I ova su istraživanja obe​ćavajuća ali je svakako potrebno još dokaza prikupljenih na čovjeku.

3. Može pomoći pri kontroli šećera u krvi

Njegova protuupalna svojstva mogu spriječiti oštećenja stanica gušterače do čega dolazi kada razina šećera u krvi naglo raste. Zdravlje gušterače je​ ​i​​ iznimno važno jer upravo ona proizvodi inzulin. Rezultati jedne studije, u kojoj je sudjelovalo 64 osoba s dijabetesom, pokazuju kako osobe koje su pile čaj od kamilice svaki dan u razdoblju od 8 tjedana imaju puno nižu razinu šećera u krvi za razliku od onih koji su pili samo vodu.

Evo što će vam se dogoditi ako svaki dan pijete vodu s limunom

4. Smiruje i uspavljuje

Svaka se osoba barem jednom u životu susrela sa ​simptomima anksioznosti i nesanice koji se mogu javljati kao zasebni problemi ili pratiti depresiju. Oni se mogu pojaviti zajedno, ali i u kombinaciji s depresijom. Stručnjaci pretpostavljaju da je za smirujući učinak kamilice zaslužan flavonoid pod nazivom apigenin. Međutim, za razliku od popularnih lijekova za ublažavanje anksioznosti, kamilica ne stvara ovisnost i nije štetna. 

5. Smiruje upale

Ukoliko vas boli grlo, ispirite ušnu šupljinu kamilicom, a inhalacija kamilicom olakšati će simptome prehlade i upaljenih sinusa.

Trikovi pomoću kojih možete bez problema prikriti godine!

6. Čuva ljepotu kože i kose

Kamilica je jedna od najznačajnijih biljaka za brigu o kosi i koži. Preporuka je da svakodnevno ispirete kožu čajem od kamilice, i brzo ćete primjeriti promjene na tijelu. Zbog ispiranje kose kamilicom ona ostaje mekana i sjajna.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo