Zdravlje

Zdravlje

Divizma – melem za oči, pluća i kožu

foto: Shutterstock

Divizmu (Verbascum thapsus) je lako primijetiti – visoka je do dva metra, na vrhu je razgranata s puno žutih cvjetova, a raste uz ceste, poljske puteve, potoke, na riječnim nasipima, šumskim čistinama…

Biljka poznata i kao svijećnjak, divlji duhan, lepuh i vučji rep, od davnina se posebno cijeni zbog ljekovitosti.

U narodnoj medicini najviše se koristi u liječenju bolesti dišnog sustava (upala grla, kašalj, bronhitis, upala pluća, tuberkuloza), a odlično pomaže i kod kožnih upala i ozljeda te upala očiju. I za probavu je korisna: smiruje proljev i hemoroide.

Iako se ljekovitom smatra cijela biljka, najviše se koriste cvjetovi koji se suše. Od njih se pripravlja čaj (1 čajnu žličicu cvjetova prelijte sa 2 dl vruće vode, neka odstoji poklopljeno 15 minuta, procijedite i pijte dnevno 2-3 šalice čaja s medom) koji je dobar i za obloge.

Od cvjetova se dobiva i ulje koje se koristi kod upale očiju, reume i gihta. Najjednostavniji način dobivanja ulja jest da se svježe ubrani cvjetovi divizme stave u staklenu posudu, a potom se ona dobro zatvori i stavi na sunce. Uskoro iz cvjetova istekne ulje odlično za masažu bolnih područja.

Ulje se može i kapati na rane. One se mogu tretirati i posipavanjem cvjetova divizme usitnjenih u prah. Od cvjetova se može napraviti i svježi sok, može ih se kuhati u mlijeku ili staviti u rakiju.  

Čuvarkuća liječi upalu uha, čir na želucu i menstrualne tegobe

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo