Ekstrakt cimeta bogat antioksidativnim spojevima može pomoći kod smanjenja rizičnih čimbenika povezanih s dijabetesom i srčanim bolestima. Pokazali su to rezultati najnovijeg američkog istraživanja.
U istraživanju je sudjelovalo dvadeset dvoje pretilih sudionika u čijoj je krvi zabilježena smanjena vrijednosti glukoze u krvi. Riječ je o stanju koje se klasificira kao “pred-dijabetes”. Eksperimentalno istraživanje je trajalo 12 tjedana. Pred-dijabetes nastaje kada stanice postanu otporne na razinu inzulina višu od normalne. Spomenuti inzulin proizvodi gušterača, u pokušaju da pomogne ukloniti povišene razine glukoze iz krvi.
Sudionici istraživanja su za potrebe studije bili podijeljeni
u dvije skupine. I dok je jedna grupa primala placebo terapiju, druga je
dobivala 250 miligrama suhog ekstrakta cimeta topivog u vodi. Sudionici su terapiju primali dva puta dnevno zajedno s uobičajenom
prehranom.
“Rezultati
istraživanja su nedvojbeno pokazali da ekstrakt cimeta značajno poboljšana broj antioksidansa u
organizmu. A poboljšan antioksidacijski status je povezan sa smanjenjem glukoze”,
poručio je kemičar Richard Anderson iz američkog Ministarstva poljoprivrede.
Daljnja će istraživanja pokazati
mogu li osobe s viškom kilograma smanjiti oksidativni stres i šećer u krvi i to
konzumiranjem ekstrakta cimeta, dokazano učinkovitog začina.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal
of the American College of Nutrition.
K. R.