Zdravlje

Zdravlje

Ekstrakt kokosovog ulja ubija bakterije u hrani

Monolaurin, ekstrakt kokosovog ulja bi se mogao koristiti kao mikrobni agent u hrani, pokazalo je istraživanje časopisa Journal of Food Science.

Sigurnost monolaurina je prepoznala i američka Agencija za hranu i lijekove. Naime, ovaj je ekstrakt poznat po svojim antimikrobnim svojstvima. Ako se koristi u kombinaciji s drugim antimikrobnim tvarima, monolaurin može predstavljati učinkovitu barijeru za mikroorganizme.

kIstraživači Sveučilišta Zhejiang iz Kine proučavali su upotrebu monolaurina kao netradicionalnog konzervansa u prehrambenim proizvodima i to kombinirajući ga s često upotrebljavanim antimikrobnim lijekovima različitih koncentracija. Monolaurin je testiran na bakterijskim sojevima uključujući Esherichiu coli i na komponentnoj hrani poput proteina soje i škroba topivog u vodi. Istraživači su prezentirali sljedeće rezultate:

  • Monolaurin u kombinaciji s etilendiamintetraoctenom kiselinom (EDTA) je djelotvoran protiv Esherichie coli i Bacillus subtilis, međutim ne i Staphylococcus aureus.
  • Kad se kombinira s antimikrobnim konzervansom, monolaurin pokazuje sinergijski učinak protiv sve tri bakterije.
  • Istraživači su proučavali interakciju monolaurina s tvarima iz hrane. Otkrili su kako njegovu antibakterijsku učinkovitost smanjuju masnoća i škrob. Međutim, pokazalo se kako proteini nemaju utjecaj na učinkovitost.

“Ovi rezultati pridonose boljem razumijevanju mogućih načina upotrebe monolaurina kao netradicionalnog konzervansa u proizvodnji hrane. Antimikrobni utjecaj monolaurina se može povećati ako ga koristimo zajedno ili u kombinaciji s drugim konzervansima”, izjavio je znanstvenik Hui Zhang.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo