Glog pripada obitelji ruža iz porodice rosaceae. Ova izgledom lijepa biljka može narasti od sedam do devet metara visine. Krase ju nakupine bijelih cvjetića intenzivnog mirisa. U ljekovite se svrhe koristi više od dvije tisuće godina kako bi ublažila znakove i simptome blažeg oblika kongestivnog zatajenja srca.
Ljekoviti ekstrakti ove biljke mogu se dobiti iz bobica, lišća i cvjetova. Svi ovi dijelovi sadrže značajne količine flavonoida i oligomernih procijanidinina. Glog se smatra jednim od najjačih prirodnih tonika za srce.
On može raširiti krvne žile, povećati opskrbu energijom te poboljšati sposobnost srca da efikasnije pumpa krv kroz žile. Ovaj biljni ekstrakt također može ubrzati oporavak nakon srčanog udara te ojačati srčani mišić i poboljšati protok kisika do srca. Glog također može blokirati enzime koji uzrokuju slabljenje srčanog mišića.
Dobra je vijest da ova ljekovita biljka može poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti kolesterol i regulirati krvni tlak. Također je u stanju sačuvati kolagen, čime direktno pomaže formiranju vezivnog tkiva. Ova sposobnost je vrlo korisna za osobe koje pate od artritisa ili sličnih problema jer može pomoći u zaštiti od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Zbog svog umirujućeg učinka, glog je odličan prirodni lijek za osobe koje pate od nesanice. Ljekovita biljka može pomoći u reguliranju menstrualnog ciklusa, a također se koristi za liječenje bubrežnih kamenaca.
Ako se odlučite za korištenje gloga u obliku ekstrakta ili dodataka prehrani, imajte na umu da ga treba uzimati četiri do osam tjedna prije no što primijetite učinak. Ako ćete ljekovitu biljku koristiti kao dodatak prehrani, optimalna se doza kreće između 600 i 1800 mg dva do tri puta dnevno. Ukoliko se odlučite za cvjetiće ili lišće, doza treba biti oko 4.5 do 6 grama dnevno. Biljka se ne preporučuje trudnicama jer može utjecati na maternicu. Iako nema evidentiranih štetnih nuspojava, prekomjerna upotreba gloga može dovesti do vrtoglavice, umora, osipa na koži, srčane aritmije, mučnine, znojenja i tremora.
K. R.
Foto: Wikimedia Commons