Zdravlje

Zdravlje

Kadulja – liječi upale, potiče probavu i jača organizam

Kadulja, čije latinsko ime salvia u prijevodu znači “biti zdrav”, kraljica je među ljekovitim biljkama koje su naše bake imale u kućnoj ljekarni.

Ima snažno antiseptičko djelovanje, potiče probavu i olakšava probavljanje masne i slatke hrane te općenito jača organizam potičući njegove obrambene mehanizme. Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca.

Kako sve možete koristiti kadulju?

Kod šećerne bolesti preporučuje se mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika. Kadulja, ne samo da djeluje protiv upala nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova.

Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod upale grla i ždrijela te kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini. Kadulja se upotrebljava kod raznih znakova bolesti izmjene tvari, utječe na liječenje reumatizma i gihta, a ne manje i niza nervoznih smetnji koje prate ove bolesti.

Začinsko bilje – koje koristiti za određene tegobe?

Kada koristiti kaduljin čaj?

Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprečava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti. Jedina je ljekovita biljka, uz lavandu, koja pomaže kod noćnog znojenja.

Otklanja slabost povezanu s tom bolesti. Mnogi su liječnici upoznali dobra svojstva kadulje: s najboljim rezultatima koriste je kod grčeva, bolesti leđne moždine, bolesti žlijezda, kao i drhtanja udova. Popiti u gutljajima dvije šalice čaja.

Recept protiv noćnog znojenja

Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje. Katkada kadulja nadomješta i antibiotike, a njezin se med cijeni više od ostalih vrsta.

Kadulja – biljka koju bi svi trebali imati u kućnoj ljekarni i kuhinji

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo