Zdravlje

Zdravlje

Kamilica je navažnija biljka u kućnoj ljekarni, a mi imamo recept za oblog

Shutterstock

Jedinstvena biljka izrazite arome, kamilica je prastari lijek koji su naše bake koristile gotovo za svaku boljku.

Njome su liječili nervozu želuca, uzimali je zbog nesanice, stavljali obloge na rane… Potpuno opravdano jer je moderna medicina potvrdila da kamilica ima protuupalna, antibakterijska, umirujuća i antialergijska svojstva.

Narod ju je stoga oduvijek koristio i u liječenju povišene tjelesne temperature,  prehlada, mučnine, kožnih bolesti i upala, astme, kolika, želučanih bolesti, prehlada. 

Ljekovitost kamilice dolazi od bijelo-žutog cvijeta koji sadrži flavonoide, hlapiva ulja i niz drugih ljekovitih sastojaka. Učinkovita je u terapiji boljki vezanih uz dišni, probavni i živčani sustav. Njezini su osušeni cvjetovi poznati po sedativnim svojstvima.

Dokazano je da kamilica smanjuje anksioznost, stres i napetost. Šalica čaja dobro će nam doći u svako doba – opustit će mišiće i umiriti cijelo tijelo. Upravo zato čaj od kamilice poželjno je piti prije spavanja jer smanjuje nemir, uravnotežuje i utječe na miran san. Zato se osobama koje pate od nesanice i želučanih tegoba uzrokovanih prevelikom napetošću preporučuje da prije spavanja obavezno popiju šalicu čaja od kamilice. Umirit će ih i njezin miris.  

Recept za čaj

1 do 2 čajne žličice suhog cvijeta kamilice prelijemo četvrtinom litre vrele vode i nakon 10-15 minuta procijedimo te pijemo dok je još topao.

Recept za oblog

Kamilicu možete koristiti i kao pripravak za vanjsku upotrebu, a ne samo čaj. Kao oblog možete koristiti cvjetove. Usitnjen sadržaj omotajte gazom ili komadićem tanke tkanine i njime tretirajte područje rana i iritacija. Upotrijebiti možete svježe i poparene cvjetove. Iritirano područje možete ispirati čajem. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo