Zdravlje

Zdravlje

Kiselost organizma i alkalna ravnoteža

Naše je tijelo blago alkalno, tj. lužnato i takva je pH vrijednost optimalna za održavanje zdravlja i pravilno funkcioniranje organizma. Stanje neravnoteže može imati za posljedicu brojne zdravstvene probleme, kako tjelesne tako i psihičke.

Koncept pH vrijednosti poznat je već tisućama godina i zasniva se na teoriji da je čovjekovo zdravlje direktno povezano i ovisi od toga na kojoj je razini kiselosti, odnosno lužnatosti tijelo. Ako je tijelo previše kiselo, tj. ne postoji ravnoteža, tada dolazi do poremećaja koji se manifestiraju u obliku raznih vrsta problema ili oblika oboljenja.

Također danas mnogi liječnici i nutricionisti smatraju da kiselo okruženje u tkivima nakon dugotrajnog unošenja nezdravih namirnica oslabljuje sve tjelesne stanice te izaziva mnoge bolesti.

Green balance

Kako postajemo “prekiseli”?

Suvremena ishrana obiluje namirnicama koje stvaraju kiselu reakciju u
tijelu. To su, npr. prevelika količina proteina životinjskog porijekla,
šećer, bijelo brašno, namirnice bogate škrobom, masna hrana i sve
namirnice koje sadrže konzervanse i aditive, zatim alkoholna pića,
gazirani napici… Sve što unosimo u sebe ima utjcaj na vrijednost pH
krvi. Veliko zagađenje životne okoline i ovdje, nažalost, igra
veliku ulogu. Prevelike količine sumpornih spojeva u zraku ili
prezasićenje zemljišta umjetnim gnojivima, uz namirnice koje inače
povećavaju kiselost krvi i zagađenost zraka, vode i tla, doprinose istom
problemu. Voće, povrće, voda i zrak loše kvalitete još više otežavaju
uspostavljanje pH ravnoteže.

Pretjerana kiselost prisiljava tijelo da posuđuje minerale (kalcij, natrij, kalij, magnezij…) iz vitalnih organa i kostiju, a kako bi smanjilo i neutraliziralo kiselost te je otklonilo iz tijela. Po okusu tvari znamo da one mogu biti kisele (kao limun) ili lužnate (poput sapuna). Ako je pH vrijednost neke tvari manja od 7, tada smatramo tu tvar kiselom, a ako je veća od 7, tada je ona lužnata. pH vode je točno 7 i ona se smatra neutralnom. PH vrijednost se mjeri na skali od 0 do 14.

Najčešći uzrok stanja u organizmu kada prevladava kiselost nad lužnatošću danas je nepravilna prehrana.

Narušavanju pH-ravnoteže organizma uvelike pridonose i neki, u svakodnevnom životu sve prisutniji, umjetni zaslađivači i konzervansi. 

Navodimo
neke od biljaka koje pomažu kod alkaliziranja organizma:

Lišće ječma

Bogat je izvor klorofila, aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidansa poput saponina. Konzumiranje ječmene trave uravnotežuje pH tijela i pomaže da stanice tijela funkcioniraju optimalno. Ima do 30 puta više vitamina B1 i 11 puta više kalcija od kravljeg mlijeka, šest i pol puta više karotena i gotovo pet puta više željeza od špinata, sedam puta više vitamina C od naranča i četiri puta više vitamina B1 od crnog brašna. Ječmena trava ima vrlo visok udio organskog natrija, koji otapa kalcij pohranjen na zglobovima (artritis). Ječmena trava ima jednu od najviših razina prirodnih enzima SOD (superoksid dismutaza), koji je snažan antioksidans, a uloga mu je da štiti stanice od štetnih slobodnih radikala, glavnih krivaca za starenje.

Klorela – zelena alga

Od svih živih bića klorela sadrži najviše klorofila. Klorela sadrži izuzetno veliku količinu vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina, cjelovitih proteina, esencijalnih aminokiselina, nukleinskih kiselina i veliki spektar fitokemikalija. Klorela zbog sadržaja vlakana ima nevjerojatnu sposobnost vezanja toksine i teških metala koje brzo izbacuje iz tijela. Bogata je B vitaminima, vitaminom E te mineralima željezom, bakrom, kalijem, magnezijem, cinkom i selenom. Sadrži esencijalne aminokiseline odgovorne za obnovu stanica i neurotransmitera što pridonosi mnogim funkcijama u tijelu. Klorela zbog hranjivih tvari i sadržaja vlakana u staničnoj stjenci, potiče proizvodnju zdrave crijevne flore (probiotika), što je preduvjet za dobru probavu, a time i za apsorpciju svih nutrijenata u organizam. Stanična stjenka klorele inducira nastanak interferona i na taj način potiče sustav imuniteta.

Brokula

Uz makronutrijente, brokula je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala – vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija. Osim obilja hranjivih tvari, brokula sadrži i različite biološki aktivne sastojke (fitokemikalije), čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje, smanjujući rizik obolijevanja od nekih oblika karcinoma i srčanih bolesti.

Lišće pšenice

Mlado lišće pšenice sadrži visoke razine klorofila korisnih u održavanju zdrave krvne slike kao i za pomoć pri formiranju idealne pH razine u tijelu. Vraća lužnatost u krvi, snažno čisti jetru i krv. Enzimi i aminokiseline koje se nalaze u pšeničnoj travi mogu zaštititi od kancerogenih tvari kao rijetko koja druga hrana. Neutralizira toksine unesene u organizam iz okoline te sadrži korisne enzime koji olakšavaju proces probave. Mnoge aktivne tvari koje se nalaze u mladom lišću pšenice neutraliziraju toksine u našim stanicama, usporavaju proces starenja i čine tijelo otpornijim. Stimulira štitnjaču, smanjuje pretilost i probavne smetnje.

Spirulina

Spirulina sadrži zapanjujući niz bitnih hranjivih tvari, a količinom proteina nadmašuje i govedinu (tri do četiri puta više od govedine). Spirulina sadrži široku paletu minerala uključujući željezo, kalij, magnezij natrij, fosfor, kalcij, velike količine beta-karotena koji štiti stanice (pet puta više od mrkve, 40 puta više od špinata), visoke količine gama-linoleinske kiseline, što može smanjiti kolesterol i spriječiti bolesti srca. Spirulina ima brojna djelovanja: potiče imunološki sustav, poboljšava probavu, smanjuje umor, pojačava izdržljivost, prirodni je detoksikant – čisti tijelo od toksina, povećava razinu energije, kontrolira apetit, održava zdrav kardiovaskularni sustav, pomaže u radu jetre i bubrega, smanjuje upale, pomaže kod alergija. Proteini koje sadrži spirulina su 85-95 posto lakše probavljiviji od proteina životinjskog porijekla.

Limun

Zdravstvene koristi limuna dolaze od mnogih hranjivih elemenata poput vitamina C, vitamina B skupine, fosfora i ugljikohidrata prisutnih u njemu. Limun je voće koje sadrži flavonoide koji imaju antioksidativna i antikancerogena svojstva. Limun pomaže u liječenju problema vezanih za probavne smetnje i konstipaciju.

Askorbinska kiselina (vitamin C) kao blaga kiselina potiče proizvodnju želučane kiseline i pepsina, pa time pomaže razgradnju bjelančevina i poboljšava apsorpciju i iskoristivost željeza. Djeluje kao pročiščivač krvi i sredstvo za čišćenje organizma.

Posljedice koje može izazvati prevelika kiselosti (acidoza):

  • oštećenja srca i krvnih žila, uključujući sužavanje krvnih žila i smanjenje kisika
  • povećanje tjelesne težine
  • debljanje i dijabetes
  • probleme s mjehurom i bubrezima
  • slabljenje imunološkog sustava
  • nakupljanje otrova
  • prerano starenje
  • osteoporozu
  • upalu zglobova i mišića
  • kronični umor.

Valja samo promijeniti loše navike u prehrani i životne navike!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo