Leća je riznica dobrog zdravlja, a vrlo se jednostavno priprema, a mahunarka je koja se koristi još od prapovijesti, a sigurno se sjećate variva od leće koje su pripremale vaše bake.
Porastom trenda zdrave prehrane, leća ponovno pronalazi svoje mjesto na policama i u kuhinji, no i dalje se čini kao da to nije dovoljno. Ova jednostavna mahunarka jedna je od najzdravijih namirnica, bogata je vlaknima te je zbog toga iznimno dobra za probavu i probavne tegobe. Pola šalice leće sadrži 4,5 grama vlakana, a ona su ključna u preventivi raka debelog crijeva te razvoja drugih zloćudnih bolesti. Topiva vlakna također reguliraju šećer jer usporavaju probavljanje glukoze, pogotovo kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Ta vlakna i sprečavaju kardiovaskularne bolesti, smanjuju apsorpciju želučane kiseline te normaliziraju razinu kolesterola.
Pročitajte i zapamtite: ove namirnice sadrže najviše vlakana
Uz vlakna, u leći možete pronaći i veliki broj vitamina – poput vitamina B skupine, kao što su tiamin, vitamin B6,, riboflavin i niacin koji su iznimno dobri za rad živčanog sustava. Uz ove, u leći se nalazi i vitamin B9, odnosno folna kiselina te se zbog toga leća savjetuje u prehrani za trudnice.
Od minerala, u leći se nalazi fosfor, magnezij, cink te željezo, pa je leća i idealna namirnica za one koji osjećaju simptome anemije.
Znamo koji su to najčešći simptomi anemije koje ignoriramo
Nutricionisti napominju kako je leća probavljivija namirnica i od graha i zbog toga one osobe koje pate od raznih želučanih tegoba ju trebaju što više uvrstiti u svoju prehranu. 100 grama leće sadrži tek 116 kalorija, a radi se namirnici koja je hranjiva, pa ćete brzo osjećati sitost.
Pri kuhanju, pripazite na to da leća ne bude prestara jer tada gubi okus, kao i da ju ne prekuhate. Dovoljno ju je kuhati otprilike sat vremena.
Saznajte zašto se odlučiti na biljnu prehranu, a pročitajte i 7 razloga zašto jesti mahunarke!
Foto: Shutterstock
G.H.