Zdravlje

Zdravlje

Moringa: supernamirnica koja se treba naći na jelovniku

Moringa, konjska rotkvica, čudesno drvo, drvo koje nikada ne umire… Sve su to nazivi za ovu supernamirnicu čiji su svi dijelovi upotrebljivi, jestivi i blagotvorni: lišće, sjemenke, korijenje, cvijet.

Moringa je brzorastuće drvo koje je prvi put pronađeno na području južne Azije. Već je stoljećima iznimno koristan dio tradicionalne ayurvedske medicine i smatra se da može poslužiti kao prevencija za oko 300 bolesti.

Ovo čudesno drvo, kako se često naziva, ima male ovalne listove koji su prava riznica prijeko potrebnih nutrijenata kao što su: bjelančevine, kalcij, beta karoten, C vitamin, kalij

Jeste li znali?

100 grama praha moringe sadrži:

 • 9 puta više proteina od jogurta
 • 10 puta više vitamina A od mrkve
 • 15 puta više kalija od banana
 • 17 puta više kalcija od mlijeka
 • 12 puta više vitamina C od naranči
 • 25 puta više željeza od špinata

Zašto konzumirati moringu?

Moringa je vjerojatno najhranjivija biljka na Zemlji i njezina su svojstva bezbrojna: od zdravstvenih preko kozmetičkih do aromaterapijskih. Sadrži više od 90 nutritivnih sastojaka i 45 antioksidansa. Najznačajniji razlozi zašto biste trebali početi konzumirati moringu svakako su:

 1. Izobilje antioksidansa
 2. Smanjuje razinu šećera u krvi 
 3. Djeluje protuupalno
 4. Održava zdravu razinu kolesterola u organizmu
 5. Djeluje kao anti-otrov arsenu

Kako konzumirati moringu?

Naravno, kao i većinu namirnica, i moringu bi bilo najbolje konzumirati svježu. Koristite svježe listove moringe za salatu. Naime, zbog veoma sličnoga okusa rotkvici, moringa joj može biti odlična zamjena. Također, možete je spremiti na način na koji spremate špinat, ubacite je u smoothieje… Pustite mašti na volju!

Druga je opcija, naravno, konzumacija moringe u prahu. Možete je dodati u juhe ili bilo koje drugo jelo koristeći je za dobivanje dodatnih nutritivnih svojstava. Naravno, dok se ne naviknete na okus moringe, u početku svakako dozirajte.

Neka još jedna ayurvedska namirnica bude na vašem jelovniku – kurkuma!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo