Zdravlje

Zdravlje

Peršin – jedna od najzdravijih biljaka svijeta

Peršin ima i svoje latinsko ime, a ono glasi Petroselinum crispum. Poznata je to začinska biljka čiji se ljekoviti sastojci često podcjenjuju.

Poznato je da su u starom Egiptu za liječenje bubrega i mokraćnih kanala koristili peršin. Služi kao pomoć kod upale prostate, natečenih nogu, natečenih kapaka, a pozitivno djeluje i na rad jetre.

Peršinov list

Ne morate brinuti oko kalorija jer ih on ima vrlo malo: 100 g peršinova lista ima svega 48 kcal. No, bogat je mineralnim sastojcima, a to su kalij, željezo, kalcij, mangan, magnezij i bakar. Ali ono što peršin svrstava u red visokovrijednih namirnica je ogromna količina vitamina C, što ga poslije šipka svrstava u namirnice najbogatije vitaminom C.

Peršin za zdravlje

Na prvom mjestu, peršin je poznat kao biljka koja potiče izlučivanje viška vode iz organizma, pa je iz tog razloga korisna za zdravlje mjehura i bubrega.

Tradicionalna medicina čaj od peršina preporučuje kod pojave artritisa, gihta, upala usne šupljine, bubrega i mjehura. Često se koristi i za ublažavanje gastritisa. Čaj se pije najčešće kod upala mjehura jer svojim svojstvom brzog izbacivanja vode iz organizma čisti mokraćne kanale i tako rješava organizam bakterija.

Osim što potiče izlučivanje vode, potiče i izlučivanje soli u organizmu pa tako kontrolira krvni tlak. Spomenuli smo da su listovi puni vitamina C, pa ih možete jesti sirove. Ako vam ne odgovara okus peršina, dodajte ga juhama, krumpirima ili jelima s mesom.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo